Eksplozija nasilja

Novi Sad najopasniji grad u Srbiji u 2013. godini

Nimalo laskava titula najnebezbednijeg mesta u Srbiji pripala je Novom Sadu u kome je porastao broj krađa, razbojništva ali i vršnjačkog nasilja
Vesti
00:30h Autor:
Novi Sad najopasniji grad u Srbiji u 2013. godini
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Novi Sad, sa najviše krivičnih dela po glavi stanovnika u 2013. godini poneo je "titulu" najnebezbednijeg mesta u Srbiji, prenosi 021.

Radio podseća da je godinama važio slogan "Novi Sad bezbedan grad". Ove godine, međutim, statistika beleži da je u strukturi krivičnih dela najviše porastao broj krađa sa 4.440 u 2012. na 6.978 u 2913. i broj razbojništava sa 378 na 564 u odnosu na isti period.

Dragana Ćorić, predsednica Udruženja roditelja u Novom Sadu, kaže da problem leži u neadekvatnom kućnom vaspitanju.

"U Novom Sadu se u ovoj godini desila eksplozija nasilja, kako vršnjačkog, maloletničkog, tako i svakog drugog. Duboko potiskivano nezadovoljstvo i beznađe koje ljudi osećaju moralo je negde da se ispolji", kaže ona.

Ćorić dodaje da nema tog broja policajaca koji će smanjiti porast kriminala u jednom gradu ako to već porodica prva ne kanališe.

"Ne mogu generalno da zamerim policiji jer oni korektno urade svoj deo posla. Problem je pravosuđe. Kad bi potencijalni počinioci znali da će prema njima brzo biti primenjena makar i najblaža kazna, možda bi odustali", istakla je Ćorić.

Poražavajuća je činjenica i da je maloletnička delinkvencija u porastu.

"Ako sa 10 godina počne sa sitnim prekršajima, dete kad stigne do 16. godine više ne vodi računa ni o čemu. To je začarani krug. Strašno je što je cela Srbija svedok porasta nasilja u Novom Sadu, a mi Novosađani se ponašamo kao da nas nije briga za to", ocenila je Ćorić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs