Zaštitite svoje podatke

Poruke i snimci sa Vocapa uskoro na izvolte hakerima: Najavljeno automatsko čuvanje sadržaja vaših poruka bez enkripcije!

Bekapovanjem podatka na klaud (cloud) zapravo ostaju neenkriptovane kopije naših poruka

Vesti
Autor:
Poruke i snimci sa Vocapa uskoro na izvolte hakerima: Najavljeno automatsko čuvanje sadržaja vaših poruka bez enkripcije!
Foto: Profimedia

Najnovija glavobolja za korisnike čet aplikacije Vocap (WhatsApp) usledila je nakon najave besplatng bekapovanja poruka korisnika na Google Drive.

To hakerima naime, ostavlja nove mogućnosti da lakše pristupe vašim porukama, video-snimcima i fotografijama.

Aplikacija Vocap štiti sve poslate poruke, slike i video-snimke sa enkripcijom sa oba kraja, međutim najava bekapa uz pomoć Gugl drajva (Google Drive), koja je stigla ranije ovog meseca, zaustavlja ovu bezbednosnu opciju i tako sav sadržaj postaje lakši plen hakerima.

Vocap je omogućavao čuvanje poruka na Gugl drajvu, ali je problem bio u tome što su ti podaci zauzimali mesto na vašem Gugl drajvu. Objava partnerstva Vocapa sa kompanijom znači međutim, da bekapovi više neće zauzimati mesto na vašem Gugl drajvu.

Stručnjaci međutim upozoravaju da to znači da će pored toga što će veći broj ljudi iskoristiti ovu moguićnost, tako i izložiti podatke hakerima.

Bekapovanjem podatka na klaud (cloud) zapravo ostaju neenkriptovane kopije naših poruka. To je potvrdio i Vocap.

"Poruke i medija zapisi koje bekapujete nisu zaštićeni našom enkripcijom", stajalo je u upozorenju.

Stručnjaci predlažu korisnicima da bekape čuvaju na svojim kompjuterima ili na enkriptovanom hard disku ukoliko su zabrinuti za njihovu bezbednost.

Ako želite da deaktivirate bekap na Gugl drajvu potrebno je da odete na Manage Apps opciju unutar podešavanja ovog cloud servisa. Potom kliknite na WhatsApp u meniju i onda izaberite opciju Delete Hidden App Data, i potom odobrite brisanje.

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija.

Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs