Od 3. septembra

Počinje nova školska godina: U škole širom Srbije upisano 344 đaka migranta

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante

Vesti
Autor:
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ove školske godine, u 33 škole širom Srbije, upisana su 344 đaka migranta, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

 

Radi se o deci migrantima školskog uzrasta smeštenoj u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat.

 

Sva deca su prošla obavezan sistematski pregled i sutra će se naći u školskim klupama, ističe se u saopštenju. Kako se navodi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od ove godine 33 mališana biće uključena i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegde i u predškolskim ustanovama.

 

Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje, o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad. Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri.

 

Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dodaje se u saopštenju.

 

Kako ukazuje Komesarijat, predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje.

 

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola. Kako bi mališanima ulepšali početak nove školske godine, Fondacija "Tzu Chi" pokloniće svim đacima migrantima, smeštenim u centrima za azil i prihvatnim centrima, rančeve za knjige, sveske i školski pribor.

 

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, podseća se u saopštenju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...