Otkrivamo vam

5 istina i zabluda u vezi sa punjenjem baterije: Kako da vam mobilni telefon nikada ne zakaže!

Pravila punjenja baterije u našim mobilnim telefonima prilično su se promenila u poslednjih nekoliko godina

Vesti 25.08.2018. - 16:49h Autor: Mondo.rs
Punjenje baterije na mobilnom telefonu, Foto: Profimedia

Mnogo je tvrdnji o tome šta je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnog telefona, ali jesu li sve istinite ili nisu otkrijte i sami, odmah!

 

Pravila punjenja baterije u našim mobilnim telefonima prilično su se promenila u poslednjih nekoliko godina. Mnogo je tvrdnji o tome šta je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnog telefona, ali jesu li sve one istinite?

 

Ov su 5 najčešćih zabluda u vezi sa punjenjem baterije

 

1. Baterija treba da bude prazna ili skoro prazna pre punjenja

 

Ovo važi jedino ako se koriste nikl-kadmijumske baterije, čiji kapacitet opada, ako se mobilni telefon premalo ili prečesto pune. Litijumske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim mobilnim telefonima, sa time nemaju problema i nemaju efekat pamćenja. Takođe, ako i danas formirate bateriju serijom punjenja, prestanite, nema svrhe to raditi!

 

2. Korišćenje punjača, koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji

 

Nema pogrešnog punjača, kad su u pitanju moderni pametni telefoni, koji se pune uz pomoć USB priključaka. Razlika je isključivo u brzini punjenja, jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja, ali to nikako neće oštetiti bateriju. Ipak, ovakve punjače ne bi trebalo da koristite!

 

Stvari koje radimo telefonima, a ne bismo smeli: Nismo ni svesni koliko štete nanosimo svojim ljubimcima!

foto: Shutterstock

3. Novi mobilni telefon prvi put se mora maksimalno napuniti

 

Danas ne, to je bila praksa pre litijumskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba da brine hoće li odluka uticati na kapacitet baterije.

 

4. Često kačenje mobilnog na punjač smanjuje životni vek baterije

 

Još jedna zabluda. Tačno je da životni vek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

 

5. Uvek napunite mobilni uređaj do maksimuma

 

Netačno, optimalan nivo napunjenosti kreće se između 30 i 70 odsto. Za očuvanje baterije bolje je da se telefon puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala, nego uvek do maksimalnih 100 odsto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...