Praznici

Srećan Božić: Hristovo rođenje danas slave milioni širom sveta!

Čarolija Božića je stigla za sve hrišćane koji vreme računaju prema gregorijanskom kalendaru. Srpska i Ruska crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, ovaj praznik slave za trinaest dana
Vesti
23:26h Autor:
Srećan Božić: Hristovo rođenje danas slave milioni širom sveta!
Božićna čestitka, Foto: Reuters

Milioni hrišćanskih vernika slave danas Božić po novom, Gregorijanskom kalendaru, među kojima su Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne koje su prihvatile novo računanje vremena.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je u Beogradu misu uoči praznika.

"Čestitajmo jedni drugima srećan, blagosloven i čestit Božić, mir iskreno želim svima, a braći i sestrama koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru, istočnom obredu, bratski kličem: "Mir Božji, Hristos se rodi", rekao je nadbiskup Hočevar na ponoćnoj misi na Badnje veče u crkvi Svetog Petra u Beogradu.

Misi su prisustvovali predstavnici državnog vrha i verskih zajednica kojima se biskup zahvalio na čestitkama i poželeo im "mir, blagoslov i uspeh u radu". Hočevar će danas služiti misu u crkvi Hrista Kralja u Beogradu i u Smederevu.

Proslava Božića počela je zvanično juče, na Badnji dan, a papa Franja je služio ponoćnu misu u Vatikanu, dok se u istorijskom mestu Isusovog rođenja Vitlejemu okupilo više hiljada ljudi. Papa je misu u Bazilici svetog Petra počeo postavivši figuru bebe Isusa u repliku jasli, a vernike je pozvao da otvore svoja srca i da se bore protiv "duha tame".

Iako je ove godine sneg zakasnio, Božićna čarolija se oseća na svakom koraku. Za sve hrišćane Božić predstavlja najradosniji praznik jer proslavlja rođenje Isusa Hrista.

U duhu ovog dana, unesite čaroliju i dobro raspoloženje u svoj dom. Srećan Božić svim vernicima koji danas slave ovaj veliki praznik!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs