Upozorenje meteorologa

Snažno nevreme i obilne padavine čekaju celu Srbiju: Od nedelje 21 dan paklenih vrućina!

Najkritičnije će biti u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji

Vesti 27.06.2018. - 11:25h Autor: Tanjug
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Meteorolozi RHMZ su upozorili na snažno nevreme praćeno obilnim padavinama širom Srbije, a od nedelje nas očekuju tropske temperature!


Očekuje se veća količina padavina, u istočnim i centralnim predelima između 20 i 30 litara po metru kvadratnom, a na zapadu i jugozapadu i do oko 40 litara po metru kvadratnom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

 

Najkritičnije će biti u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, gde je na snazi narandžasti meteoalram, dok je žuti u Šumadiji, Pomoravlju i istočnoj Srbiji. U ostatku zemlje nema upozorenja.

 

Stiže tropski jul

 

U celoj Srbiji se očekuje topao jul sa srednjom temperaturom vazduha za oko tri stepena iznad višegodišnjeg proseka, navodi se u prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a procenjuje se i da tokom tog meseca možemo očekivati čak 21 tropski dan!

foto: Shutterstock

U svakom slučaju, čak polovina jula biće tropska, jer je minimalan broj očekivanih tropskih dana - 15. A to znači da temperatura neće padati ispod 30 stepeni.

 

"U odnosu na jun, u julu možemo očekivati znatno stabilnije vreme i duži niz toplih i sunčanih dana, pravih letnjih. Vreme će biti primereno letu na našem podneblju", kaže meteorolog Đorđe Đurić.

 

On dodaje i da se "od nedelje vraća leto", te će temperature biti u porastu.


"Već naredne nedelje se očekuju temperature oko 30. podeoka, a generalno, u julu će tokom više dana iznosti više od 30 stepeni". zaključuje on.

 

Srednja maksimalna temperatura vazduha će u julu iznositi od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim od 19 do 23.

 

Prognozira se da će se srednje julske temperature kretati od 23 do 26 stepeni, odnosno 16 do 20 na planinama.

 

Srednja minimalna temperatura u ravničarskim delovima kretaće se od 15 do 20, dok će u planinama te vrednost iznositi od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...