Delili šakom i kapom

Skandal za skandalom! Fejsbuk davao tek-gigantima privatne podatke korisnika! Sad oni znaju čak i koje smo vere, a gde je ostalo!

Navodno su im namere bile dobre - da bi korisnici Fejsbuka imali pristup mreži pre nego što su nastale trgovine aplikacijama i standardizirani operativni sistemi

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Fejsbuk je potpisao sporazum o deljenju podataka o korisnicima s barem 60 kompanija, među kojima su Epl, Amazon, Samsung i Majkrosoft!

 

Bez izričite dozvole korisnika, proizvođači uređaja su imali pristup informacijama o prijateljima korisnika, čak i posle Fejsbukovog obećanja da neće deliti te podatke, piše Njujork tajms.

Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, svedočio je u američkom Kongresu u aprilu pošto je izbio skandal s britanskom firfmom Kembridž analitikom, kad je procurela informacija da je ta firma u raznim političkim kampanjama koristila podatke 87 miliona korisnika Fejsbuka.

 

S aspekta privatnosti, deljenje podataka postalo je problematično već 2012. godine. Dve godine kasnije, Fejsbuk je počeo da ukida praksu da se developerima aplikacija daju na uvid informacije o prijateljima korisnika (imena, datum rođenja, politički verski stavovi...). A Tajms sada piše da je većina tih sporazuma i dalje na snazi.

 

"Šokantno je da se ova praksa sprovodi i šest godina kasnije, a čini se i da je kontradiktorno svedočenju Fejsbuka u Kongresu, gde je rečeno da je deljenje podataka o prijateljima onemogućeno", kaže Sendi Parakilas, koja je tada radila u Odeljenju za usklađivanje poslovanja s pravnim normama u Fejsbuku.

 

Fejsbuk je reagovao na pisanja Njujork tajmsa blog postom, u kom je priznao da jeste potpisao ugovore o davanju pristupa informacijama sa 60-ak kompanija, uključujući Amazon, Epl, Blekberi, HTC, Majrosoft i Samsung, ali da nisu davali podatke o prijateljima korisnika bez dozvole. Navodno su im namere bile dobre - da bi korisnici Fejsbuka imali pristup mreži pre nego što su nastale trgovine aplikacijama i standardizirani operativni sistemi. Naveli su i da nema informacije da je došlo do bilo kakve zloupotrebe.

 

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...