Bez njega se ne može

Trošak za naše turiste u Grčkoj i na Jadranu: Ako idete kolima, treba vam ovaj papir!

Dodatno osiguranje, tzv. zelena karta

Vesti
15:55h Autor:
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Srpski turisti koji automobilima krenu na more, a put ih nanese kroz Makedoniju i BiH, i ove godine će morati da plaćaju dodatno osiguranje, takozvanu zelenu kartu, jer ove dve države nisu potpisnice Multilateralnog sporazuma, koji predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja od auto-odgovornosti.

 

Da podsetimo, na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte, održanom u Dubrovniku, u maju 2011. godine, predstavnici Udruženja osiguravača Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja, pišu Novosti.

 

Objavom u Službenom glasniku Evropske unije od 22. novembra 2011. godine, kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije ovom sistemu i Sporazum je stupio na snagu 1. januara 2012. godine. Tada Sporazumu nisu pristupile BiH i Makedonija.

foto: Shutterstock

Makedonija ima problem sa imenom, a u BiH nema zajedničkog "krova" za osiguravajuće kuće tri entiteta. Tako da su naši vozači i dalje izloženi dvostrukom plaćanju osiguranja od auto-odgovornosti.

 

Kako sada stvari stoje, u bliskoj budućnosti ovaj problem neće bitio rešen, jer na njega osiguravajuće kuće ne mogu da utiču.

 

Zemlje potpisnice Multilateralnog sporazuma su Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključivši Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

foto: Shutterstock

Gde se kupuje

 

Zelenu kartu osiguranja, za zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...