Internet prevare

Lažne nagradne igre u Srbiji: Poverenik upozorava na zloupotrebu ličnih podataka

Šabić je još jednom upozorio građane da vode računa o svojim podacima o ličnosti i da se prema njima odnose odgovorno

Vesti
Autor:
Lažne nagradne igre u Srbiji: Poverenik upozorava na zloupotrebu ličnih podataka
Foto: Shutterstock

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas da lažne nagradne igre koje se postavljaju na internetu predstavljaju rizik moguće zloupotrebe ličnih podataka i naveo da je u pismu tužilaštvu sugerisao da se na tu pojavu obrati pojačana pažnja.

U saopštenju poverenik je dodao da mu učestalo stižu prijave građana povodom lažnih nagradnih igara koje se postavljaju na internetu na društvenim mrežama, preko mobilnih aplikacija.

Organizatori lažnih nagradnih igara se služe nazivom nekog od poznatih privrednih društava ili brendova i od učesnika traže dostavljanje fotografije ili skeniranog ličnog dokumenta, uglavnom lične karte ili pasoša, na kojoj je potrebno da se vidi fotografija tog lica.

Nakon kratkog perioda, gasi se internet stranica ili nalog na društvenoj mreži na kojoj je postavljena lažna nagradna igra. Pribavljeni lični podaci građana, odnosno kopije njihovih ličnih dokumenata, ostaju u posedu nepoznatih lica, sa ne malom verovatnoćom da mogu biti zloupotrebljeni.

Poverenik je dodao da se preko izvora na kojima su postavljene lažne nagradne igre ne može utvrditi ko ih organizuje, niti nad organizatorom sprovesti nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Prema povereniku, u tim radnjama prepoznatljivi su elementi više mogućih krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, a koja se vrše korišćenjem internet prevara, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga.

Poverenik je u pismu tužilaštvu sugerisao da se na tu pojavu obrati pojačana pažnja, a građane koji mu se obraćaju tim povodom upućuje da podnesu krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na vtk@beograd.vtk.jt.rs.

Šabić je još jednom upozorio građane da vode računa o svojim podacima o ličnosti i da se prema njima odnose odgovorno.

"Podatke ne treba da olako ostavljaju na internet stranicama, odnosno ukoliko to nameravaju da čine, treba prethodno da provere da li je ista zvanična stranica tog privrednog društva i da li isto organizuje neku od nagradnih igara", naveo je poverenik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs