Zašto?

19 godina od ubistva 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju

Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak

Vesti
Autor:
19 godina od ubistva 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju
Foto: Profimedia

Tačno u 2.06 noćas navršilo se 19 godina od ubistva 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS) u NATO bombardovanju zgrade u Aberdarevoj ulici, a poštu stradalim kod spomenika "Zašto?" odali su predstavnici RTS-a, državnih organa i porodice poginulih.

Posle minuta ćutanja, u ime RTS-a vence su položili i zapalili sveće generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić, kao i porodice ubijenih radnika, navodi se na sajtu RTS-a.

Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše, obratio se okupljenima zapitavši: "Zašto?"

"Devetnaest godina već stojimo ovde ispred spomenika 'Zašto?' da odamo poštu nevino stradalima. Zašto? Zato što su svetski moćnici i čelnici NATO pakta odlučili da prvi put u istoriji ratnih sukoba bombarduju jednu medijsku kuću i da je proglase za legitimni vojni cilj", rekao je Medić.

Podsetio je da su NATO avioni bombardovali zgradu u Aberdarevoj ulici, u gusto naseljenom delu, iako su znali da u njoj ima svake noći između 150 i 160 civila koji su profesionalno obavljali svoj svakodnevni posao.

Zgrada RTS-a u Aberdarevoj pogodjena je u noći između 22. i 23. aprila 1999. u 2.06 i tom prilikom je ubijeno 16 radnika RTS-a.

foto: Profimedia

U napadu NATO-a poginuli su: Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić(32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Stručnjak Amnesti internešenela za Balkan Šan Džouns rekla je na desetogodišnjicu napada da je bombardovanje RTS-a bilo ratni zločin.

Medjunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" saopštila je 2000. godine da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade Televizije.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osuđen je 2002. godine na 10 godina zatvora, zbog toga što nije sproveo naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici u Beogradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs