obavezno pročitajte

Uliva hrabrost i neustrašivost: Sudbina današnjeg svetitelja jedna je od najlepših u celom hrišćanstvu!

Crkva i vernici danas slave Svetog Porfirija, episkopa Gaskog, svetitelja koji je živeo u 4. i početkom 5. veka

Vesti
17:12h Autor:
Foto: Wiki / Порфирије_Гаски

Sveti Porfirije mladost je proveo u Solunu u kući bogatih roditelja, ali je onda rešio da se odrekne zemaljskog dobra i u Misirskoj pustinji se posveti molitvi. Tu se zamonašio i proveo pet godina.

 

Onda je posetio Svetu Zemlju u društvu prijatelja Marka. Blizu Jerusalima par je proveo još pet godina u nekoj pešteri u molitvi i postu.

 

Međutim, tada Svetog Porfirija snađe velika bolest od koje je potpuno izgubio snagu u nogama i više nije mogao da hoda. Ali, svetitelj nije odustajao! Puzeći na kolenima, on je stalno posećivao Božije službe.

 

Predanje kaže da se tada, jedne noći, Porfiriju u san javio sam Gospod i iscelio sve njegove bolesti. Od tog trenutka pa sve do kraja života ovaj svetitelj je slavio Božije ime i samo svojom verom i strpljenjem uspeo je da prevede čitavu Gazu u kojoj je bio episkop u hrišćanstvo.

 

Porfirije je poživeo dovoljno dugo da vidi ceo grad Gazu obraćenu u veru hrišćansku, ali tek posle mnogih napora, stradanja i suznih molitava Bogu.

 

Sveti Porfirije je još za života važio za svetog i mudrog čoveka kojem su se mnogi obraćali za pomoć. Upokojio se mirno 421. godine, a njegove mošti koje počivaju u Gazi i danas važe za čudotvorne.

 

Veruje se da molitva Svetom Porfiriju svakome uliva hrabrost i donosi neustrašivost, pa svi koje čekaju teške odluke i izbori za koje je potrebna hrabrost traba da mu se na današnji dan obrate ovim rečima:

"Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Porfirije, moli Hrista Boga da spase duše naše."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...