Pakao i nada

Surova stvarnost: Ispovest mladića koji je zaražen HIV-om

Nikola M. (30) iz Beograda pet godina živi s opasnim virusom, a za Dr Kurir otkriva kako je preživeo najteže trenutke nakon otkrića rutinskim pregledom da je zaražen
Vesti
22:24h
Surova stvarnost: Ispovest mladića koji je zaražen HIV-om
Foto: Kurir

Beograđanin Nikola M. (30) već pet godina živi s virusom HIV. Strašnu istinu da je zaražen otkrio je na rutinskom pregledu, ne očekujući da je moguće da se to baš njemu dogodi. Od tada, život mu se potpuno promenio i okrenuo u pravcu u kojem nije ni slutio!

On je u intervjuu za Dr Kurir otkrio najintimnije delove svog života, s kakvim se sve problemima suočavao nakon što je saznao da mu je bliski partner, kojem je verovao, preneo opasan virus, ali i na koji način mu je organizacija Q-klub pomogla da prevaziđe najteže trenutke u životu.

- Doživeo sam pakao tokom srednje škole kada su roditelji saznali da sam gej. Tražili su od mene da idem kod psihijatra da bi se utvrdilo šta nije u redu. Postao sam maltene nepoželjan u celoj porodici, zbog čega sam padao u depresiju. Često sam se pitao da li sa mnom stvarno nešto nije u redu kad mi to stalno nameću - započeo je svoju ispovest Nikola.

Kako je istakao, on potiče iz manjeg mesta u Šumadiji, a kako je situacija i tamo i u porodici nakon otkrivanja njegove seksualne orijentacije postala nepodnošljiva, odlučio je da spas pronađe u Beogradu, gde je upisao fakultet.

- Osetio sam da sam u novom gradu, sve mi je bilo zanimljivo, dostupno. Uz to sam, kao i mnogi mladi, pokušao da delom pobegnem iz stvarnosti na društvenim mrežama, gde je veliki protok gej ljudi. Tako sam i došao do osobe s kojom sam se zbližio i kojoj sam počeo da verujem. S njom sam se opustio i prestao da koristim zaštitu tokom seksualnih odnosa. U jednom trenutku sam otišao na rutinsko testiranje, koje sam inače praktikovao, i saznao da sam HIV pozitivan. Tada sam ostao sam! Roditeljima nikada nisam rekao, a i u kontaktu smo samo formalno. Veoma mali broj ljudi to prizna porodici jer se tako otvaraju mnoga pitanja. Moji prijatelji su zbog HIV dobijali otkaze na poslu, a ja sam doživljavao neprijatnosti u Domu zdravlja gde su mi karton označili crvenim flomasterom. Ono što sam tada shvatio je da, kada svi misle da vaš život ne vredi, onda i vi počinjete manje da ga cenite - rekao je sagovornik Dr Kurira i dodao da jedinu podršku najtežem periodu života pronašao u Q-klubu, u koji je dolazio na savetovanje.

Više o Nikolinom životu od trenutka kada je saznao da je zaražen, o tome da li je ljubav moguća i posle toga sa novim partnerima, o strahovima i nadi da će se lek protiv ove opake bolesti pronaći dok je živ pročitejte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

HivSida