Pravoslavni običaji i verovanja

Slavimo Krstovdan: Radujte se, postite, popijte svetu vodu! Evo zašto!

Jedan od najvećih i najpoštovanijih praznika u pravoslavnom svetu

Vesti 17.01.2018. - 10:05h Autor: V. Milenković
Foto: Shutterstock

Osamnaestog dana januara, pravoslavni narod slavi Krstovdan. Običaji nalažu da se ovaj dan strogo posti na vodi kako bismo se pripremili za ispijanje bogojavljenske vodice.

 

Odlazak u crkvu po svetu vodu, paljenje sveća za zdravlje i molitva, spadaju u obavezne radnje svakog vernika na ovaj veliki praznik.

 

Krstovdan je dan kada se ceo svet moli i poziva na pokajanje, kako bi se očistili od grehova i bili dostojni Isusa Hrista.

 

Akatist časnom krstu počinje jednom moćnom rečenicom: Raduj se...

 

"Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!"

 

Ova molitva ima za cilj da podseti svakog vernika kako nas beznačajni problemi vuku na dno, a na svetu ima toliko stvari za radovanje.

 

Toliko je stvari zbog kojih moramo i treba da se zahvalimo Bogu! Ono što je stvarno važno (porodica, deca, zdravlje, zdravi i živi roditelji, prijatelji) često uzimamo olako, a upravo je to ono na čemu treba da budemo zahvalni.

 

Ako si iznutra dobar, đavo te kuša spolja: Neprocenjiv savet ruskog kaluđera kako da odbijete sve zlo od sebe!

foto: Shutterstock

Neka zbog svega ovog Krstovdan bude dan ponovnog početka, dan radovanja, dan zahvalnosti... Razmislite dobro šta je to što vas čini istinski srećnim, podignite glavu ka nebu i iskreno se zahvalite Bogu.

 

Ali najpre, ne zaboravite da se radujete. Radujte se svaki dan, radujte se jer je Krstovdan, jer ste zdravi, jer imate nekoga koga volite i ko vas voli.


Molitva časnom krstu za Krstovdan:

 

"Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome!

 

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

 

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin."

 

Bog nas često posećuje, ali mi uglavnom nismo kod kuće: Životne mudrosti koje svi treba da čuju!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...