Ekstremni vremenski uslovi

Svet u čudu: Sahara pod snežnim pokrivačem! (VIDEO)

Dok se Severna Amerika bori s hladnim vremenom i ledenim olujama, a Australija s vrelinom, u najtoplijoj pustinji na svetu Sahari je pao sneg. To je još jedan dokaz ekstremnih vremenskih uslova na različitim delovima naše planete

Vesti
Autor:
Svet u čudu: Sahara pod snežnim pokrivačem! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Sneg je pao na području afričke Sahare, nedaleko od alžirskog grada Ain Sefra. Beli pokrivač prekrio je peščane dine, ali je do večeri počeo da se topi. Fotografije prirodnog fenomena napravili su alžirski fotografi amateri. Fotograf Karim Bouketata snimio je neverovatne prizore. "Kada smo se probudili ujutro i videli da je sneg ponovo prekrio Saharu bili smo potpuno iznenađeni. Zadržao se ceo dan i počeo da se topi oko pet sati", rekao je Bouketata.

Tri Sunca na nebu iznad Rusije: Redak, magičan prirodni fenomen!

foto: Printscreen Youtube / euronews (in English)

Mnogi ljudi su se oglasili i na Tviteru i izrazili svoje iznenađenje zbog snega, ali i upozoravali na to da trenutno "globalno zagrevanje" utiče na sušenje pustinje te bi ona mogla postati "zelena oaza".

Grad Ain Sefra se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine i okružen je planinskim masivom Atlas. Predstvnik meteorološke stanice Met Ofis je rekao kako je hladan vazduh tokom vikenda preovladao na južnom delu Severne Afrike, a uzrokovan je visokim atmosferskim pritiskom u Evropi. "Taj visoki pritisak izaziva hladnije vreme nego što je to inače normalno u ovo doba godine, koje se širi prema jugu. Prosečna temperatura u ovom delu Sahare tokom zime je šest, a najniža ide i do minus tri stepena celzijusa", rekao je predstavnik. U decembru 2016. pao je prvi sneg u Sahari još od 1979. godine, međutim, juče je palo mnogo više snega nego 2016. i visina belog pokrivača bila je blizu 40 cm.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs