Tuga

Svaka peta siromašna osoba je dete: U Srbiji 2.000 dece živi i radi na ulici

Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja biće usvojena na proleće, a sadrži mere posvećene deci u uličnoj situaciji

Vesti 05.12.2017. - 09:56h Autor: Beta
Foto: Shutterstock

Ministarka za demografiju i socijalnu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je svaka peta siromašna osoba u Srbiji dete i da se procenjuje da u zemlji 2.000 dece živi i radi na ulici.

Slavica Đukić Dejanović je na skupu pod nazivom "Unapređivanje kvaliteta usluga namenjenih deci uključenoj u život ili rad na ulici u Srbiji u skladu sa Opštim komentarom UN", istakla da su deca ulice svakodnevno izložena diskriminaciji, siromaštvu, nasilnom radu, ali i trgovini ljudima - nađeno je 19 devojčica i dva dečaka u toj situaciji.

Govoreći o Opštem komentaru UN, koji je Komitet za prava deteta usvojio 21. juna ove godine, Đukić Dejanović je istakla da je to prvo pravno uputsvo koje daje opšte smernice zemljama da donose strateške dokumente koji su osnov prevencije.

Ona je naglasila da je 7. novembra na sednici Saveta za prava deteta predstavljena Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja koja će biti usvojena na proleće, a koja sadrži mere posvećene deci u uličnoj situaciji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...