Manifestacije u Njegoševu čast

Dva veka od rođenja Njegoša

Nizom manifestacija obeleženo je 200 godina od rođenja pisca Gorskog vijenca i vladike Petra Petrovića Njegoša
Vesti
15:58h Autor:
Dva veka od rođenja Njegoša
Foto: Wikipedia

Na današnji dan, pre dva veka rođen je pisac "Gorskog vijenca" Petar Drugi Petrović Njegoš, mitropolit crnogorsko-primorski.

Nizom aktivnosti u prethodnom periodu obeležena je ova značajna godišnjica, a večeras će u Narodnom pozorištu biti priređen program "Njegoš nebom osijan" u režiji Ivane Žigon, u kome učestvuju Nebojša Kundačina, Mihailo Janketić, Jelena Žigon, Bojana Peković, Ljiljana Velimirov i članovi "Škole igre Ašhen Ataljanc" i Nacionalnog ansambla "Kolo".

Srpska akademija nauka i umetnosti organizovala je svečanu akademiju pod nazivom "Dva veka Njegoša", povodom 200. godišnjice rođenja pesnika i mislioca, vladike i vladara.

Uvodnu reč dao je predsednik SANU Nikola Hajdin, a besede su održali akademici Matija Bećković, Svetozar Koljević i Miro Vuksanović u punoj sali. Bećković je održao besedu u čast Njegoša i na svečanosti u okviru Skupštine Društva srpskih domaćina istakavši da je "Njegoš najveći srpski pesnik i najznačajniji vladika Srpske crkve posle Svetog Save".

Radio-televizija Srbije i Srpsko bibliofilsko društvo su godišnjicu obeležili izložbom prvih i retkih izdanja Njegoševih knjiga pod nazivom "Vladika i pesnik - vladar i mislilac", koja je otvorena u Galeriji-holu RTS-a.U Narodnom muzeju u Beogradu predstavljeno je divot-izdanje "Dva vijeka Njegoša" Mirka Mrkića Ostroškog u izdanju "Interpresa" i Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, a Prvo beogradsko pevačko društvo i Zadužbina Ilije Kolarca organizovali su prvo javno čitanje kapitalnog Njegoševog dela "Luča mikrokozma", na šta se osmelio dramski umetnik Hadži Petar Božović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs