21. avgust

Danas se pomolite Svetom Zosimu Tumanskom: Svetitelju koji isceljuje, pruža blagoslov i utehu!

U manastiru Tumane se kao najveća svetinja, čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog, Sinaita čudotvorca
Vesti 21.08.2017. - 13:59h Autor: Stil / Kurir
Foto: You Tube / Printscreen / Advokat19

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju dan posvećen Zosimu Tumanskom, svecu kog mnogi smatraju čudotvorcem.

 

Živeo je u 14. veku i stradao je za veru, a prema odluci Sabora SPC praznuje se 21. avgusta. Nazivaju ga i Sinaitom jer je u Srbiju, kao monah isihasta, došao u Srbiju u vreme kneza Lazara.

 

Sahranjen je na monaškom groblju u Tumanu, a narod se klanja njegovim moštima tražeći isceljenje najtežih bolesti.

 

Narod veruje da je Miloš Obilić, kosovski junak, nenamerno ubio i monaha Zosima u lovu?! Miloš je navodno začuo šuštanje iz obližnje šume pa je odapeo strelu iz luka misleći da gađa neku životinju, ali je prema predanju pogodio pustinjaka Zosima. Kad je to video, uzeo ga je u naručje i poneo ga, a Zosim mu je rekao da ga tu ostavi "tu, mani me...", pa je mesto gde je Zosim tražio da ga spusti i gde su potom nikli manastir i manastirska crkva nazvan Tumane.

 

Foto: Arhiva manastira Tumane
Foto: Arhiva manastira Tumane

U manastiru Tumane se kao najveća svetinja, čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog, Sinaita čudotvorca.

 

Narod im sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja leka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. U redovima za molitvu ima mnogih.... svi primaju utehu i blagoslov svetitelja i iz Tumana odlaze kao novi ljudi. U manastirskom letopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja, od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti... Svetitelj se do danas javlja onima koji ga usrdo mole, darujući mir, blagoslov i utehu.

 

Više manastiru Tumane i čudima koja su se tamo desila, saznajte OVDE.

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...