Novi trend

Da li biste platili da se oluja zove po vama?

U okviru kampanje Usvoji vrtlog, svako ko plati 199 evra može da nazove ciklon ili 299 evra anticiklon
Vesti
14:30h Autor:
Da li biste platili da se oluja zove po vama?
Foto: Thinkstock

Od nedelje ujutru, Evropu je zahvatila prva jesenja oluja koja je nazvana Kristijan po čuvenom neznancu Kristijanu Videri, koji je platio Berlinskom univerzitetu kako bi nevreme dobilo njegovo ime.

Od 2002. Meteorološki institut Berlinskog univerziteta lanisaro je kampanju "Usvoji vrtlog" koja nudi svakom ko plati 199 evra da imenuje ciklon ili 299 evra da, po svom nahođenju, nazove anticiklon.

Imena ciklona su jeftinija jer se oni češće dešavaju - od 150 do 160 godišnje, dok broj anticiklona retko prelazi 50.

Kako prenosi AFP, Meteorološki institut na ovaj način zarađuje između 25.000 i 30.000 evra godišnje. Svako dakle može da "usvoji" oluju i da joj izabere ime, uz poštovanje određenjih uslova.

Neparnim godinama, odabrano ime mora biti muško, a parnim žensko. Postoji i pravilo da ime prve oluje u godini mora početi slovom "A", ime druge slovom "B" i tako dalje sve do slova "Z", kada sve ponovo kreće od početka abecede.

Mogućnost da svako dobije priliku da imenuje meteorološke fenomene data je iz dva razloga: naipre, da bi se zainteresovala publiku za meteorologiju i da bi se prikupila neophodna sredstva za finansiranje istraživanja. Većina "sponzora" su Nemci, Švajcarci i Austrijanci, ali je moda "krštenja" oluja dobila maha pa tako nije retko da i Japanci učestvuju u davanju imena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

CiklonOluja