Neverovatno

Najveća ledena santa ikad viđena odvojila se od Antarktika (VIDEO)

Odlomljeni ledeni breg je površine oko 6.000 kvadratnih kilometara, dva puta veći od površine Beograda
Vesti
10:00h Autor:
Foto: You Tube / Printscreen / Guardian Wires

Ogroman ledeni breg mase hiljadu milijardi tona, jedan od najvećih ikad viđen, odlomio se od Antarktika, saopštili su danas istraživači britanskog univerziteta Svonsi.

 

"Formacija se dogodila između ponedeljka i srede", naveli su naučnici koji prate šta se događa s tim ogromnim blokom leda.

 

Odlomljeni ledeni breg je površine oko 6.000 kvadratnih kilometara, dva puta veći od površine Beograda.

 

Ledeni breg se odlomio od ledenog grebena Larsen C, i tim odvajanjem je, prema naučnicima, promenjen oblik antarktičkog poluostrva.

 

Pukotina dugačka nekoliko kilometara na lededoj ploči Larsen C nalazi se već dugi niz godina, a počela je da se proširuje krajem prošle godine.

 

"Odvajanje se dogodilo između ponedeljka 10. jula i srede 12. jula kada se santa od 5.800 kvadratnih kilometara i zvančino odvojila", navodi se u saopštenju Univerziteta Swansea.

 

"Ploča koja će najverovatnije biti nazvana A68, teška je više od trilion tona".

 

Konačno odvajanje zabeležio je satelit NASA Aqua MODIS čije su slike potvrdile i vreme kada se proces završio.

 

"Mesecima smo očekivali da će se ovo gododiti i iznenađeni smo koliko je dugo bilo potrebno da se konačno odvoji. Santa je jedna od najvećih ikada viđenih, a njen dalji razvoj je teško predvideti. Za sada je u jednom komadu, ali je vrlo verovatno da će se razbiti na manje delove", kaže profesor Adrijan Lakmen dodajući da će u ovoj oblasti plutati narednih nekoliko decenija, dok će neki njeni delovi krenuti južnije ka toplijim vodama.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...