9. maj

Dan pobede nad fašizmom: 72 godine od završetka Drugog svetskog rata

Ove godine navršava se 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije
Vesti 09.05.2017. - 12:12h Autor: Beta
Foto: You Tube / Printscreen / SFR Jugoslavija - SFR Yugoslavia

Širom Evrope danas se obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obeležavaju završetak Drugog svetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije.

 

Ove godine navršava se 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije. Ta dva važna događaja u istoriji Evrope biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

 

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

 

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom sveta, uključujući Delegaciju EU u Srbiji, organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene građanima, poput debata, koncerata i poseta.

 

U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća. Ove godine u defileu u Moskvi neće učestvovati pripadnici Vojske Srbije, niti će paradi prisustvovati srpski zvaničnici, što se objašnjava time da se visoki strani gosti i delegacije pozivaju samo na jubilarne godišnjice. U Srbiji će biti obeleženi i Dan pobede i Dan Evrope.

 

 

Srbija slavi u Nikincima

 

Centralna svečanost povodom Dana pobede i Dana Evrope biće održana na poligonu Nikinci kod Rume, gde će pripadnici Vojske Srbije prikazati osposobljenost i novo naoružanje, na smotri pod nazivom "Čelik 2017". Na poligonu će biti izvedeno bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem, a biće prikazano i dejstvo tenkova, vazduhoplova i pešadijskog naoružanja.

 

Biće prikazane performanse i mogućnosti sredstava među kojima su višenamenska oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj", samohodna haubica "NORA", kao i novi model modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, a prvi put široj javnosti biće predstavljen i raketni sistem "ALAS".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...