Ima ih u osnovnim namirnicama

Stanje alarmantno: Srbija prva u Evropi po upotrebi antibiotika!

Velike količine antibiotika unosimo u telo, a da pritom toga nismo ni svesni
Vesti 02.05.2017. - 11:20h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Srbija je u samom evropskom vrhu po potrošnji antibiotika u medicini i lečenju ljudi, što jeste veliki problem ali mnogo veći, kojeg nismo ni svesni, jeste unošenje tog leka putem hrane, jer se oni mogu naći u mesu, mleku, medu.

 

Bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić kaže da najveći problem predstavlja upotreba antibiotika u stočnoj hrani, a oni se stavljaju u hranu da bi stoka bolje napredovala i da se životinje ne razboljevaju.

 

Nekada su antibiotici, podseća on, mogli da se koriste samo u lečenju životinja, nakon toga zna se period karence kada meso ili mleko lečene životinje ne sme da se koristi. Danas je situacija potpuno drugačija.

 

"Sada da im bude lakše i sigurnije oni male doze antibiotika stavljaju u stočnu hranu i ti antibiotici se deponuju u mesu i bakterije postaju otporne na njih. Potrošači koji unose takvo meso, unose i antibiotike", pojašnjava on.

 

Stojšić naglašava da nas to može dovesti u situaciju da antibiotici ne deluju kod banalnih infekcija, te da danas imamo mnogo primera da ljudi umiru od sepse.

 

"Dešava se da kravama koje imaju upalu vimena daju antibiotike, ne poštuje se karenca već se mleko stavlja u promet te kod potrošača koji su alergični na antibiotike može doći do smrti", pojašnjava on.

 

Sistem kontrole, nastavlja on, mora biti bolji, te se ne može ostaviti sve savesti farmera i velikih proizvođača mesa, mleka koji rade po HAČP sistemu.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...