Ispoštujte običaje

Započnite danas neki posao: Svetli četvrtak će vam doneti nemoguću sreću!

Jedino što danas nikako ne treba raditi je praviti svadbeno veselje, jer bi muzika i galama, kaže predanje, mogli uplašiti i oterati dobra božanstva
Vesti 20.04.2017. - 14:26h Autor: dnevno.rs
Foto: Profimedia

Četvrtci u narodnom verovanju važe za baksuzne dane. Svi osim ovog današnjeg! Svetli četvrtak je jedini koji se po tradiciji smatra vrlo srećnim.

 

Veruje se da su ovog dana sva mesta gde žive ale, kakakondžule i druge nečastive sile zatvorena, da zemljom hodaju samo dobra nebeska bića, pa da zbog toga i ljudima danas dobro ide. Zbog toga je većina običaja vezana za Svetli četvrtak u vezi sa novim počecima i srećnim trenucima u životu čoveka.

 

Ovog dana treba započeti posao, naročito onaj koji ne ide od ruke. Takođe, treba uputiti molbu za neku neostvarenu želju i ona će se, kažu stari, sigurno ostvariti. U narodu je ovaj dan poznat i kao Beli ili Zeleni četvrtak i na njega se ne radi.

 

U Istočnoj Srbiji se cela ova nedelja, a posebno četvrtak praznuje da bi bila rodna godina. Od današnjeg dana do Spasovdana se svetkuje tako što se ništa ne radi u poljima ni sa stokom. Sve u svemu, Svetli četvrtak je dan za radost, opuštanje i veselje.

 

Jedino što danas nikako ne treba raditi je praviti svadbeno veselje, jer bi muzika i galama, kaže predanje, mogli uplašiti i oterati "dobra božanstva".

 

Oterajte negativnu energiju iz kuće: Ispoštujte ritual koji donosi sreću svim ukućanima!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...