Obvezno

Danas ne smete da se oglušite o Boga: Na vama je da uradite samo jednu stvar!

Običaj nalaže da ako se odlučite na put da zamislite i želju koja bi prema verovanju trebala da se ostvari
Vesti
14:38h Autor: ,
Danas ne smete da se oglušite o Boga: Na vama je da uradite samo jednu stvar!
Foto: Thinkstock

Vaskršnji utorak je drugi dan posle Vaskrsa i na ovaj dan kao i u dva predhodna nastavlja se isto bogosluženje u crkvama. Na ovaj dan se nastavlja slavlje i gozba, pozivaju se rođaci i komšije, kao i familija koja ne živi u blizini. Jednostavno rečeno ovo je vreme za vaše najdraže.

Današnji utorak se smatra najboljim danom u godini, a nekada na ovaj dan su se odžavale i svadbe jel se smatralo da će mladenci primiti posebnu blagodat. Na današnji dan prema verovanju u Gruži ne treba ništa da se radi, da se šije ili pere, pogotovo sa muškom odećom. Takođe veruje se da je na današnji dan dobro ići na put ili u posetu. Običaj nalaže da ako se odlučite na put da zamislite i želju koja bi prema verovanju trebala da se ostvari.

Nakon što su Marija Jakovljeva, Marija Magdalena i Salomija došle u nedelju na Hristov grob i zatekle odvaljen kamen i anđela belog kao sneg, koji im je rekao da je Hrist vaskrsao i da idu i kaže ovu radosnu vest i drugima da se vesele i raduju.

Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dele i sa svojim najdražima i najbližima. Zato znate šta vam je čini danas, jer ko se ogluši o Boga, prema narodnom verovanju neće mu ići dobro u životu.

I zato draga braćo i sestre još jednom! Hristos Vaskrese! Srećan vam Uskrs najradosniji hrišćanski praznik!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs