Simbol stradanja

Da se nikad ne zaboravi: 18 godina od pogibije male Milice Rakić

Za nas vreme stoji. Naš bol je isti kao i 17. aprila 1999. godine, rekla je majka stradale devojčice
Vesti
22:04h Autor:
Da se nikad ne zaboravi: 18 godina od pogibije male Milice Rakić
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Mala Milica Rakić (3) poginula je 17. aprila 1999. godine u Batajnici tokom NATO bombardovanja, kada je geler od rasprskavajuće bombe uleteo u kupatilo i pogodio devojčicu u glavu dok je sedela na noši.

"Za nas vreme stoji. Naš bol je isti kao i 17. aprila 1999. godine", ovo je pre nekoliko godina za Kurir rekla Dušica Rakić, mama male Milice.

Podsetimo, stambena zgrada u kojoj stanuju Rakići nalazi se u Ulici Dimitrija Lazarevića 8, na šest kilometara od vojnog aerodroma u Batajnici. Mala Milica Rakić je posle pogibije postala simbol srpskog stradanja 1999. godine. Njene slike i priča o njenoj sudbini brzo su obišli svet, a čak je i svetska javnost bila zgrožena činjenicom da je ubijeno nevino trogodišnje dete.

Freska male Milice nalazi se u manastiru Tvrdoš kod Trebinja, tačnije u manastirskoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u jednom medaljonu, slikana zajedno s ostalim mučenicima i mučenicama. Delo je đakona Nikole Lubardića iz Beograda. Na fresci piše: Sv. n. muc. od NATO. Milica dete.

Zašto se ubila devojka sa najlepšim očima na svetu: Svet ne može da prežali manekenku! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs