Prestonica obojena u plavo

Svetski dan osoba sa autizmom obeležen u Beogradu: Pušteni plavi baloni u znak podrške!

Osobama sa autizmom i njihovim porodicama potrebna podrška čitavog zdravstvenog, obrazovnog, socijalnog sistema
Vesti
15:26h Autor:
Svetski dan osoba sa autizmom obeležen u Beogradu: Pušteni plavi baloni u znak podrške!
Foto: Thinkstock

Zgrade Skupštine Srbije, Most na Adi i Palata "Albanija" u Beogradu su sinoć bile osvetljene plavom bojom, uoči Svetskog dana osoba sa autizmom, koji se obeležava 2. aprila.

Članovi Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom su s porodicama i decom, kao i drugi građani, ispred Skupštine Srbije puštanjem u vazduh plavih balona poručili da podržavaju osobe sa autizmom.

Svetski dan osoba sa autizmom se obeležava uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije i Grada Beograda. Specijalista dečije psihijatrije i načelnik Dečije dnevne bolnice Instituta za mentalne bolesti u Palmotićevoj ulici Nenad Rudić podsetio je na skupu na značaj rane dijagnostike i prepoznavanja pet glavnih simptoma autizma u najranijem uzrastu.

Majka otkrila uzrok autizma kod svog sina: Uradila nemoguće, doktori šokirani!

"Deca kod kojih je autizam dijagnostikovan u ranom detinjstvu mnogo bolje reaguju na terapiju, a simptomi se lakše ublažavaju. Zato je važno da prepoznajući pet osnovnih simptoma, roditelji odmah potraže savet lekara u razvojnom savetovalištu. Ukoliko se dete ne odaziva na ime, ne ostvaruje kontakt očima, nema imitaciju, nema interesovanje za okolinu, a govor izostaje, roditelji moraju da reaguju na vreme", rekao je Rudić.

Milica Pejović-Milovančević, predstavnica radne grupe Ministarstva zdravlja, koja je ove godine formirana kako bi se bavila osobama sa smetnjama u razvoju, ocenila je da je osobama sa autizmom i njihovim porodicama potrebna podrška čitavog zdravstvenog, obrazovnog, socijalnog sistema.

Ona je istakla da i šira društvena zajednica treba da razume, prihvati i ne diskriminiše osobe sa autizmom i njihove porodice.

Dečji neurolog oštro upozorio: 5 godina gledam kako sami stvarate autizam kod dece!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs