Neverovatno

Vikendice oko Beograda sve popularnije: Mogu da se nađu i za 5.000 evra!

Stanovništvo se zasitilo urbanizovanog grada
Vesti
20:16h Autor:
Foto: Profimedia

Zaboravljene vikendice u okolini Beograda, ali i seoska domaćstva sa zapuštenim njivama i voćnjacima, sve su privlačnije stanovnicima prestonice.

 

Tržište nekretnina iz godine u godinu beleži povećano interesovanje za kuće na obodu Beograda. Cene objekata variraju u zavisnosti od mesta, infrastrukture, stanja same kuće, ali i hitnosti onog koji prodaje da se reši „balasta“.
Tako se u selima oko Mladenovca ili Pančeva može naći seoska kuća i po ceni jednog polovnog automobila, odnosno za 5.000 evra. Sve je više i onih koji kupuju vikendice.

 

Sada se najviše traže one na Kosmaju, i to sa sopotske strane, pošto je tamo infrastruktura bolja. Čist vazduh i ruža vetrova još jedan su plus za tu planinu. Ujedno, svi bi želeli da im prve komšije budu poznati, poput Neleta Karajlića, Merime Njegomir, Nikole Koje…

 

Avala je postala prenaseljena, pa im sad ni Kosmaj nije daleko. Ipak, kuće i placevi na Trešnji takođe su na ceni. Kupcima je vikend-naselje u Grockoj i dalje zanimljivo, ali i pojedina mesta u Surčinu na Savi. Nekretnine oko Obrenovca najmanje se traže, ističe Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine Legat.

 

Kada su vikendice u pitanju, Beograđane željne odmora i prirode najviše interesuju one do 50 kvadrata i 15 ari placa. Tu cene, pak, variraju.

 

Kupaca zainteresovanih za kuće na Kosmaju ima, ali nema vikendica, priča Nada Lukić iz agencije za nekretnine Kolonada Sopot. Najčešće se traže jednospratne, sa dobrim pogledom, i desetak ari placa. Takve su retke.
Cene se, pak, kreću do 20.000 evra. Naravno, ima i skupljih i jeftinijih. Stanje kuće, priključak za struju i vodu, opremljenost, položaj, pa čak i drvored u dvorištu diktiraju cenu.

 

Oni koji bi da kupe seosko domaćinstvo, najčešće žele kuću od oko 80 kvadrata, sa nekoliko hektara zemljišta, po mogućstvu iz jednog komada. Uz to dolaze i pomoćni objekti, od kokošinjca do pušnice. Najčešći kupci su mladi ljudi, koji bi da se skuće i imaju ideju da žive od poljoprivrede.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najtraženija su potkosmajska mesta, poput Amerića, Male Vrbice, Koraćice. Prosečna cena ovakve nekretnine je 30.000 evra, ali u nekim selima mogu da se nađu i po ceni od pet hiljada do devet hiljada.

 

Beograđanima je zanimljiva i okolina Pančeva, pogotovo sela oko Deliblatske peščare. Prelepa priroda, ali i specifična kontinentalna klima, primamljivi su za one kojima je milija ravnica. Na ceni je vikend-naselje Jabukov cvet, kod Ivanova, ali i vikendice duž puta za Kovin i Vršac, tvrdi Dragan Nokić iz agencije za nekretnine Olimp.
One u južnoj zoni, zbog zagađenosti, niko ne želi. Najskuplje nekretnine su one „u pesku“, a ima i onih koje se cene 100.000 evra i više. U proseku, vikendica od 50 kvadrata sa pet ari placa u peščari košta 25.000 evra.
Ima i onih koje i na najboljim lokacijama, poput Jabukovog cveta, mogu da se kupe za 10.000 evra, dok kuće sa imanjem na putu ka Zrenjaninu mogu da se pazare i za 5.000 evra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...