Značaj očuvanja životne okoline

Danas je prolećna ravnodnevica: Slavimo Svetski dan šuma!

21. mart definitivno je posvećen prirodi
Vesti
07:06h Autor:
Danas je prolećna ravnodnevica: Slavimo Svetski dan šuma!
Foto: Stil

Širom sveta danas se obeležva Svetski dan šuma, 21. mart, koji je 1971. godine ustanovila Generalna skupština Evropske konfederacije za poljoprivredu, s ciljem da poveća svest svetske javnosti o značaju i ulozi šuma za čoveka.

Nakon toga je i Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 2012. donela odluku da se Međunarodni dan šuma obeležava svake godine 21. marta, na dan prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi, odnosno na dan jesenje ravnodnevnice na južnoj hemisferi.

Za subvencije iz Fonda za šume 750 miliona dinaraMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je danas, na Svetski dan šuma, da će ove godine za subvencije biti izdvojeno 750 miliona dinara iz Fonda za šume, te izrazilo rešenost da unapredi stanje naših šuma. Navodi se da su ta sredstva za oko 300 miliona veća nego u prethodnom periodu.

U Bajfordovoj šumi 500 novih stabala, na jesen i na ZvezdariJKP "Zelenilo-Beograd" saopštilo je danas, na Svetski dan šuma, da je u Bajfordovoj šumi na Banjici u toku sadnja čak 500 stabala, a planirano je da na jesen isto toliko bude zasađeno i u Zvezdarskoj šumi.

Svetski izveštaj o sreći: Norveška na vrhu liste, Srbija na 73. mestu!

Foto: Stil
Foto: Stil

Navodeći da održava oko 400 hektara park-šuma u glavnom gradu, to preduzeće saopštava da su šume važan deo sistema gradskog zelenila i primarno doprinose sprečavanju pojave klizišta, regulisanju i poboljšanju mikroklimatskih uslova i uslova za odmor i rekreaciju u Beogradu.

Zeleni Srbije: Potrebno bar dvostruko više šumaSrbija ima 29,1 odsto površine pokrivene šumom i smatra se srednje šumovitom zemljom, dok je u Vojvodini svega 7,1 odsto pokrivenost šumama, te je neophodno što pre preduzeti odgovarajuće mere kako bi se taj procenat bar dvostruko povećao, saopštila je danas stranka Zeleni Srbije, povodom Svetskog dana šuma.

U Srbiji postoje veliki prostori devastiranih površina, kao što su rudarski kopovi, jalovišta, deponije pepela, te su zato Zeleni Srbije apelovali na nadležne da investiraju u energetske šumske zasade na degradiranim, erodiranim površinama i klizištima.

Slavimo Međunarodni dan vrabaca: Opstanak najmanjih sugrađana pod znakom pitanja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs