Humana manifestacija

Slavimo Međunarodni dan vrabaca: Opstanak najmanjih sugrađana pod znakom pitanja!

Vrapcima se može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj
Vesti
07:34h Autor:
Slavimo Međunarodni dan vrabaca: Opstanak najmanjih sugrađana pod znakom pitanja!
Foto: Profimedia

Ruralni centar "Sova" iz Sremske Mitrovice u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru projektnih aktivnosti podržanih od strane Grada Sremska Mitrovica danas će obeležiti Međunarodni dana vrabaca.

Cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se sačuva njihov opstanak, a neke od aktivnosti koje će biti sprovedene u okviru nje su radionice u Srednjoj medicinskoj školi Draginja Nikšić na teme Omladiskog Aktivizma u zaštiti biodiverziteta područja Drina Sava i Ugrožene vrste ptica.

Takođe, u okviru obeležavana Međunarodnog dana vrabaca biće sproveden redovan monitoring ptica u Spomen parku, gradskim parkovima i duž reke Save.

U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca, a to su pokućar, poljski i španski vrabac. Za Sremsku Mitrovicu u urbanom području je karakterističan vrabac pokućar, dok se poljski vrabac nalazi mahom u ruralnom području i prati zbunastu vegetacije, do sada u Sremu nije zabeležen španski vrabac.

Ljubimci vas uče važnoj lekciji: Ovu greška ljudi stalno prave, ali psi nikada!

Pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009.godine.

Vrapcima se može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.

Početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs