Svaka čast

Island je jedina zemlja koja traži dokaz jednakosti zarade!

Firme će morati da dokažu da su im radnici isto plaćeni u rangu pozicije koju obavljaju
Vesti 09.03.2017. - 13:42h Autor: Beta
Foto: Profimedia

Island će biti prva zemlja na svetu koja će uvesti kompanijama obavezu dokazivanja jednakosti plata bez obzira na rod, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost i nacionalnost.

 

Vlada će ovog meseca uputiti u parlament predlog zakona kojim će se od svih kompanija s više od 25 zaposlenih tražiti da pribave potvrdu da rad jednake vrednosti jednako plaćaju, prenose svetski mediji najavu vlade u Rejkjaviku koja je, na Međunarodni dan žena, potvrdila istrajnost u borbi protiv nejednakosti.

 

Pojedine zemlje već su uvele takvu obavezu, ali smatra se da će je Island prvi uvesti za poslodavce u javnom i u privatnom sektoru. Ta nordijska zemlja postavila je kao cilj potpuno brisanje nejednakosti plata do 2022. godine.
Pravi je trenutak za radikalne mere na tom području, poručio je ministar za jednakost i socijalnu politiku Thorsteinn Viglundsson.

 

"Jednakost je ljudsko pravo. Moramo se pobrinuti da žene i muškarci imaju jednake šanse na radnom mestu. Naša je odgovornost da preduzmemo sve raspoložive mere kako bismo to postigli“, dodao je islandski ministar, a prenosi novinska agencija AP.

 

Iako je Island prvi na listi Svetskog ekonomskog foruma (WEF) po rodnoj ravnopravnosti, žene u toj zemlji i dalje u proseku zarađuju 14 do 18 posto manje nego muškarci.

 

U oktobru prošle godine hiljae Islanđanki napustile su radna mesta tačno u 14 sati i 38 minuta i protestovale pred parlamentom protiv nejednakosti plata. Trenutak je pažljivo odabran, pošto su grupe za ženska prava izračunale su da od tog trenutka žene zapravo rade besplatno.

 

Očekuje se da će parlament usvojiti novi zakon jer ga podržavaju i zastupnici vladajućih i oni oporbenih stranaka. Vlada se nada da će stupiti na snagu 2020. godine.

 

Međunarodni dan ljudskih prava: Jednakost i ravnopravnost da budu na prvom mestu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...