Iz ugla meteorologa

Velika vremenska prognoza za leto: Jul i avgust topliji nego inače!

Posle jučerašnjih dvadesetak stepeni u Srbiji i današnjeg naoblačenja s kišom uz prolazno zahlađenje, sledi pretežno sunčano i toplo vreme koje će većinom biti takvo i narednih nedelja i meseci
Vesti
17:32h Autor:
Velika vremenska prognoza za leto: Jul i avgust topliji nego inače!
Foto: Thinkstock

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda februar je u sezonskoj prognozi opisan kao malo topliji i prosečno vlažan, a takav će biti i mart.

Mart

Ipak, i srednja minimalna i srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće za oko 0,6 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka u Srbiji. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13,1 stepeni. Mesečna količina padavina tokom marta biće za oko jedan milimetar niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 40 milimetara.

April

U aprilu srednja minimalna temperatura vazduha biće u proseku viša za oko 0,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura vazduha viša za 0,6 stepeni. U Beogradu i okolini tokom aprila prosečna maskimalna temperatura biće oko 19,1 stepen. Mesečna količina padavina tokom aprila biće dva milimetra ispod višegodišnjeg proseka, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 52 milimetra.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Maj

U maju će srednja minimalna temperatura vazduha biti u proseku viša za 0,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,1 stepen. Tako će u Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biti oko 24,1 stepen. Mesečna količina padavina tokom maja biće za oko dva milimetra manja u odnosu na višegodišnji prosek, te će u Beogradu i okolini biti oko 48 milimetara kiše.

Jun

U junu će ove godine srednja minimalna temperatura vazduha biti za oko 0,3 stepena viša od višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za oko 0,4 stepena od proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26,8 stepeni. Mesečna suma padavina tokom juna biće u proseku niža za oko pet milimetara u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini pašće oko 88 milimetara kiše.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jul

Jul će biti topliji i suvlji nego ranijih godina. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 0,7 stepeni viša od višegodišnjeg proseka, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,8 stepeni. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29,5 stepeni. Mesečna količina padavina tokom jula biće za oko osam milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 37 milimetara.

Avgust

I avgust će ove godine biti topliji i suvlji nego ranije. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 1,2 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,6 stepeni. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30,4 stepena. Mesečna količina padavina tokom avgusta biće za oko 10 milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 40 milimetara - piše na sajtu Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs