Vremenska prognoza

Đenovski ciklon pogodiće i Srbiju: Olujni vetar, jake kiše, opasnost od poplava!

Od utorka će se naše područje nalaziti u hladnom sektoru ciklona, pa će zbog priliva osetno hladnijeg vazduha sa severa, doći do pada temperature
Vesti
03:12h Autor:
Foto: Thinkstock

Sinoć se nad Đenovskim zalivom pojavio veoma snažan ciklon, dok se istovremeno nad severoistokom Evrope nalazi snažan anticiklon.

 

Ciklon će svojim centrom naredna 24 sata premštati preko Apeninskog poluostrva i preko Jadranskog mora, a centralnom Mediteranu, Balkanskom poluostrvu i Srbiji doneće snažnu oblačnost sa padavinama.

 

Veoma obilne kiše i jake grmljavinske oluje očekuju se nad centralnim Mediteranom i u oblasti Jadrana. Palo bi od 100 do 200 mm kiše po metru kvadratnom, lokalno i preko 300 mm, pa će postojati opasnost i od poplava.

 

Duvaće jak i olujni jugo, dok će na severnom Jadranu duvati olujna bura, ispod Velebita sa orkanskim udarima. Talasi će biti visine i preko 10 metara. U oblasti Alpa očekuju se veoma obilni sneg.

 

Ljudi se teturaju po ledu, avioni ne lete: Na Aljasci neverovatnih -59 stepeni!

 

Inače, ciklon će doneti oblačnost sa Mediterana i sa jugozapada i Srbiji, pa se u naredna dva dana očekuje kiša, na planinama susnežica i sneg. Srbija i naše područje nalaziće se sutra u toplom sektoru ciklona, pa će temperature i dalje biti iznad proseka, na jugoistoku Srbije i do 16°C.

 

Od utorka će se naše područje nalaziti u hladnom sektoru ciklona, pa će zbog priliva osetno hladnijeg vazduha sa severa, doći do pada temperature, a kiša će i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg. U sredu postepeni prestanak padavina, a od četvrtka do kraja sedmice biće suvo.

 

Ciklon u Đenovskom zalivu formirao se kao posledica premeštanja veoma snažnog ciklona sa Atlantika preko Francuske. Ovaj ciklon doneo je jugozapadnim predelima Francuske orkansku oluju sa udarima vetra i preko 160 km/h, pri čemu je nastala velika šteta, a orkanska oluja sa vetrovima i do 130 km/h pogodila je i severozapadnu obalu Španije.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...