Odlučeno

Zabrana zapošljavanja: Do kraja 2017. godine javni sektori bez novih radnika!

Vlada je predložila da se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, produži do kraja 2017. godine jer je procenjeno da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji
Vesti 02.12.2016. - 19:52h Autor: Beta
Foto: Thinkstock

Zaposleni u delu javnog sektora u Srbiji dobiće u januaru 2017. uvećane zarade, a zabrana zapošljavanja u državnoj službi biće produžena do kraja 2017. godine, predviđeno je izmenama Zakona o budžetskom sistemu koji je Vlada dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

 

Predloženo je da za pet odsto budu veće zarade zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

 

U predškolskim ustanovama zarade će biti povećane za šest odsto, a toliku povišicu dobiće i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standara, dok će zaposleni u visokoškolskim ustanovama imati primanja veća za tri odsto.

 

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je i da u januaru počne isplata penzija uvećanih za 1,5 odsto, a ta povišica kao i uvećanje zarada u javnom sektoru je obrazložena boljim rezultama fiskalne konsolidacije od očekivanih.

 

Procenjeno je da će za uvećanje plata u javnom sektoru i penzija u 2017. u budžetu biti potrebno obezbediti oko 18 milijardi dinara.

 

Vlada je predložila da se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, produži do kraja 2017. godine jer je procenjeno da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...