Pametno

Velika zarada: Zasadio kinesku šaš na 8 hektara i obezbedio se narednih 20 godina!

Na jedan metar kvadratni zasadite jedan ovakav rizom i posle tri-četiri godine imate 250 do 300 rizoma što znači da ste 250 puta uvećali prihod, kaže Jovan Šamatić
Vesti
14:34h Autor:
Velika zarada: Zasadio kinesku šaš na 8 hektara i obezbedio se narednih 20 godina!
Foto: Profimedia

Podorica Šamatić iz Šapca pionir je u proizvodnji miskantusa, slonove trave ili kineskog šaša, biljne mase koja je odličan energent. Prve zasade na 8 hektara zasnovali su pre četiri godine i tako obezbedili prihod za naredne dve decenije.

Prve rizome za zasnivanje zasada miskantusa Jovan Šamatić uvezao je iz Austrije, da bi porodici obezbedio jeftiniji ogrev i više mogućnosti za zaradu. Proizvodnja je, kaže, slična kukuruzu. Nije potrebno kvalitetno zemljište. Jedine obaveze su prva setva i košenje svakog proleća, a prihod je obezbeđen za narednih dvadeset godina.

"Ulaganjem hiljadu do hiljadu i po evra godišnje vi dvadeset godina koristite zemljište bez ikakvog ulaganja. Na rizomima je zarada još veća. Na jedan metar kvadratni zasadite jedan ovakav rizom i posle tri-četiri godine imate 250 do 300 rizoma što znači da ste 250 puta uvećali prihod," kaže Šamatić.

Sa jednog hektara Šamatići dobiju 20 tona suve biljne mase. Sve što proizvedu, prodaju poznatom kupcu i planiraju da prošire plantažu. Od miskantusa se pravi pelet ili briket čija je kalorijska vrednost ista kao ogrevnog drveta.

Šamatići tvrde da se od jednog hektara miskantusa mogu grejati četiri prosečna domaćinstva u sezoni. Jovan dodaje da miskantus može da gaji svaki naš proizvođač, jer ne zahteva posebnu mehanizaciju, niti ulaganje, a primena je velika, posebno u razvijenim zemljama.

"Mi ga koristimo za grejanje, a primena je velika: koristi se kao zamena za proizvodnju plastike, za mineralna ulja, za izolaciju kuća, u auto-industriji za instrument table, branike, volane," kaže Jovan Šamatić.

Od ove neobične trske planeta ima još jednu korist, jer popravlja kvalitet kontaminiranog i zabarenog zemljišta.

Ova biljka briše bore i ožiljke: Ako se odlučite da je gajite u svom dvorištu, obogatićete se!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs