Odlična vest

Odluka stupila na snagu: Od danas još 102 leka o trošku države!

To su takozvani generički i originalni lekovi, a nadležni obećavaju da se do kraja godine na ovoj listi očekuju i inovativni lekovi
Vesti
12:56h Autor:
Odluka stupila na snagu: Od danas još 102 leka o trošku države!
Foto: Shutterstock

Šezdeset osam lekova predstavlja terapijsku alternativu onima koji su već na listi jer je reč o izuzetno važnim medikamentima za maligna oboljenja, HIV, za lečenje steriliteta...

Nova lista takozvanih generičkih i originalnih lekova, sa 102 medikamenata koji se izdaju o trošku države, od juče je stupila na snagu.

Prethodno je Vlada Srbije usvojila predlog o proširenju liste lekova koji se izdaju o trošku države. To su takozvani generički i originalni lekovi, a nadležni obećavaju da se do kraja godine na ovoj listi očekuju i inovativni lekovi.

"Šezdeset osam lekova predstavlja terapijsku alternativu onima koji su već na listi jer je reč o izuzetno važnim medikamentima za maligna oboljenja, HIV, za lečenje steriliteta, a napravljen je veliki iskorak", rekao je Petar Stajković, predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar nedavno je najavio da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da se prave novi rasporedi i prioriteti uvođenja tih medikamenata do 2020.

Inovativni su oni lekovi koji sadrže supstance koje do sada nisu korišćene u medicini ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno, ali ne u toj kombinaciji.

8 kg otrova vam leži u stomaku: Izbacite ih dok ne izazovu opaku bolest! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs