Pravoslavna crkva slavi

Danas je dan za nove početke: Sveti Agatonik miri zavađene!

Narod kaže da se danas "valja" trgovati, pa se i po vašarima okupi veliki broj kupaca i prodavaca sa raznom robom
Vesti
19:52h Autor:
Foto: Profimedia

Pravoslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Agatonika, hrišćanskog svetitelja iz 4. veka. Živeo je u Nikomediji, a propovedao je jevanđelje Grcima, koji su u to vreme većinom bili pagani.

U vreme progona hrišćana za vreme cara Maksimijana, uhapšen je Sveti Zotik, zajedno sa svojim učenicima koje su razapeli na krstove, a on je doveden u Nikomediju. Tu su, nastavljajući progon, uhapsili Svetog Agatonika, i druge ostale hrišćane koji su se zatekli u gradu: Prinkipsa, Teoprepija, Akindina, Severijana, Zenona i mnoge druge. Zatim su ih sve zajedno odveli u Vizantiju.

Monah Serafim za Stil o deci, vaspitanju i novcu: Ne trčite za parama, zapamtite ove reči!

Tokom puta umrli su Sveti Zotik, Teoprepije i Akindin. Sveti Severijan je ubijen kod Halkidona, a Svetog Agatonika, sa ostalima, doveli su u grad Silimvriju u Trakiji gde su svi, nakon mučenja, posečeni mačem pred samim carem Maksimijanom.

U Carigradu je kasnije podignut hram posvećen Svetom Agatoniku.

Dan Svetog Agatonika pada u doba Međudnevice, kako narod naziva vreme između Male i Velike Gospojine. Od davnina se u ovom periodu po celoj Srbiji održavaju vašari i narodni sabori, pa se oni tradicionalno organizuju i na današnji dan.

Narod kaže da se danas "valja" trgovati, pa se i po vašarima okupi veliki broj kupaca i prodavaca sa raznom robom. Veruje se da je ovo vreme za susrete i obnovu prijateljstva, kako bi svi u miru i blagostanju ušli u zimu.

Ispovest Beograđanina o poseti Ostrogu: Kako mi se život preko noći promenio!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...