Istorijski plasman

Utakmica za pamćenje: Briljantni košarkaši u finalu, sedma medalja za Srbiju! (FOTO)

Košarkaši su obezbedili sedmu medalju u Riju za Srbiju, a za zlato će se boriti protiv Amerikanaca
Vesti
04:08h Autor:
Utakmica za pamćenje: Briljantni košarkaši u finalu, sedma medalja za Srbiju! (FOTO)
Foto: Kurir / Dado Đilas

Košarkaška reprezentacija Srbije plasira se u finale Olimpijskih igara u Riju, pošto je rano jutros u polufinalu, briljantnom igrom, savladala Australiju 87:61 (16:5, 19:9, 31:24, 21:23).

Košarkaši su obezbedili sedmu medalju u Riju za Srbiju, a za zlato će se boriti protiv Amerikanaca.

Predvođeni fenomenalnim Milošem Teodosićem srpski košarkaši održali su čas Australijancima, odbrana je bila neverovatna (samo 14 primljenih poena u prvom poluvremenu), a napad briljantan. Ne pamti se da je ikad jedna ekipa u polufinalu Olimpijskih igara ovako "razbila" rivala i na najbolji način mu se revanširala za poraz u grupnoj fazi.

Teodosić je meč završio sa 22 poena i pet asistencija, Stefan Marković postigao je 14, Milan Mačvan 12, Miroslav Raduljica 11, a Nikola Jokić devet, uz 11 skokova.

Sa druge strane Pati Mils i Brok Motum postigli su po 13, a Džo Ingliš 12 poena.

Foto: Kurir / Dado Đilas
Foto: Kurir / Dado Đilas

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je rano jtros, posle istorijskog plasmana u finale Olimpijskih igara, da su njegovi igrači odradili perfektan posao i da će uživati u medalji koja god da bude.

"Spremili smo meč dobro, momci su do perfekcije odradili, zaustavili smo njihovog najbolejg "plejmejkera" Boguta. Odigrali smo pravu odbranu, samo 14 poena za poluvreme, ne pamtim da se to desilo. Presrećan sam, prezadovoljan, miran. Volim ove momke, ovu zemlju, ovaj dres i uživaću u medalji koja god dođe", rekao je Đorđević neposredno posle meča u izjavi novinarima.

Đorđević se zahvalio na pravoj podršci i rekao da je današnji plasman u finale Olimpijskih igara potvrda kvaliteta njegove ekipe.

"Jako sam ponosan na stručni štab, na sve igrače, Košarkaški savez Srbije, sve koji su nam dali pravu podršku u zemlji. Tu pravu podršku smo osetili, ovu drugu nismo. Lepa medalja, jedna ili druga, videćemo. Fenomenalan je rezultat. Igrači su već treću godinu tu i ovo je potvrda kvaliteta", rekao je Đorđević novinarima posle utakmice.

"Jako sam ponosan na ekipu, rezultat, način na koji smo odigrali. Momci su bili spremni da odrade ono što smo se dogovorili. To potvrđuje 14 primljenih poena na poluvremenu, to se na ovom nivou desilo. Svi smo mnogo toga preživeli i iščekivali. Forma se dizala kroz takmičenje, sve utakmice smo odigrali na pravi način, ne dovoljno dobro i ne cele. Ali, ispostavilo se to kao dobro", kazao je Đorđević.

"Postoje dva načina da igramo utakmicu. Da odigramo utakmicu ili da odigramo da pobedimo. Neka igrači izaberu kako ćemo", naveo je selektor. Prema njegovim rečima, ovo su najjače Olimpijske igre u istoriji i "konačno treba da počne" da se priča o stilu košarke koji igra reprezentacija Srbije.

Brankica Mihajlović ceo svet raspametila igrom: Američki komentator se divi našoj odbojkašici!

Đorđević je za reprezentaciju SAD imao je samo pohvale.

"Oni imaju fenomenalne pojedince, izuzetne talente, nestvarne košarkaše koji individualno sve mogu, ali košarka se igra zajedno", kazao je Đorđević.

Selektor košarkaša Srbije je rekao da je osvajač zlatne medalje za Srbiju, rvač Davor Štefanek "pokretač svega".

"Čestitke svima, prvo od Štefaneka koji nas je pokrenuo, probio led. On je toliko tiho došao, odradio, uzeo medalju i otišao kući. Hajde, budi ovde dve nedelje sa nama da svi progledamo. Svaka mu čast. On je pokretač svega ovoga. Svaki meč, svaka trka, utakmica proživljva se. Svi zajedno urlamo, navijamo. Bodrićemo uživo košarkašice da osvoje medalju. Svi osećaju timski duh. Terao sam vaterpoliste redom da mi pipnu ruku od prvog dana, pa Noleta", rekao je Đorđević.

Lepotica koja je osvojila zlatnog Davora Štefaneka: Njenom osmehu bi malo ko odoleo! (FOTO)

Foto: Kurir / Dado Đilas
Foto: Kurir / Dado Đilas

Kapiten Miloš Teodosić iztiče: "Koliko god sam verovao u ovu ekipu, nisam verovao da možemo ovako dobro da igramo. Pokazali smo karakter i ono o čemu smo pričali svih ovih godina, da je timski duh nešto... Ne znam".

"Sjajna pobeda, izvanredna utakmica. Zaustaviti Australiju na 14 poena u poluvremenu je nestvarno. U prvoj smo primili 95 od njih", rekao je Teodosić novinarima posle utakmice.

On je istakao da mu ne smeta što će se stvoriti euforija posle velike pobede.

"Zašto ne bi bilo euforije? Nije mala stvar igrati finale Olimpijskih igara. Pokazali smo da smo sjajni u timskim sportovima vaterpolu, odbojci. Ostaje žal što su košarkašice izgubile, ali ljudi u Srbiji treba da budu ponosni svakim učesnikom ovih Olimpijskih igara", rekao je Teodosić.

Po njegovoj oceni, biće jako teško u finalu protiv SAD.

"Igraćemo svoju igru i truditi se da damo sve na terenu i videćemo da li će to biti dovoljno za ogromnu senzaciju", rekao je Teodosić i dodao da se seća utakmica protiv SAD u finalu Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine, kao i velikog trijumfa na Svetskom prvenstvu 2002.

Jedan od junaka trijumfa Stefan Marković istakao je da su znali da teško Australija može da ih dobije dva puta.

"Odigrali smo muški, drugo finale u poslednje tri godine. Sad da se odmorimo i motivišemo za Amerikance. Videćemo da li ovo sa dve pobede na istom turniru može da se ponovi, ali jasno je da nismo favoriti, ali nismo ni autsajderi. Nadam se da će naš inat proraditi u finalu".

Foto: Kurir / Dado Đilas
Foto: Kurir / Dado Đilas

Nikola Jokić je dodao da je osećaj sjajan, a kao recept za uspeh naveo činjenicu da je ekipa delovala kao tim.

"Utakmica fenomenalna, igrali smo jedan za drugog. Hvala svima, koji su budni. Amerika? To je finale, jedna utakmica, sve je moguće. Mogu da nas dobiju 40 razlike, ali možemo i mi da im pariramo i iznenadimo", poručio je Jokić.

Kosarkaški reprezentativac Srbije Miroslav Raduljica rekao je da je osvajanje olimpijske medalje velika stvar i da njegovoj ekipi ne treba dodatni motiv od finala protiv SAD.

"Možda deluje da je bilo lako, ali mi smo napravili da tako izgleda. Pokazali su nam u prošloj utakmici kako treba da igramo, naučili su nas lekciju i mi smo to ovaj put primenili na njima. Igrali smo timsku odbranu", rekao je Raduljica novinarima posle utakmice sa Australijom u Rio de Žaneiru.

"Ne treba ti veći motiv od finala Olimpijskih igara. Amerika... Ne treba nam drugi motiv. Pogotovo jer smo pokazali da možemo da igramo sa njima i da možemo da ih pobedimo. To nam daje veliku nadu", kazao je Raduljica.Prema njegovim rečima, osvajanje medalje je velika stvar za Srbiju.

"Ovo je za nas ogromna stvar, za Srbiju, porodice, igrače, za sve koji se osećaju Srbima. Ježim se kad pomislim na to, a mogu da pomislim šta njima to znači", dodao je centar.

"Od nas može da se očekuje još medalja", istakao je Raduljica.

Košarkaši su obezbedili sedmu medalju u Riju za Srbiju, a za zlato će se boriti protiv Amerikanaca.

Finale je na programu u nedelju od 20.45 sati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs