31. po redu

Počinju Olimpijske igre u Riju: Srbija u trci za rekord!

Mi smo došli kao tim, kao familija, da podržimo jedni druge i predstavimo zemlju na najbolji način, rekao je Vlade Divac
Vesti
18:46h Autor:
Počinju Olimpijske igre u Riju: Srbija u trci za rekord!
Foto: Profimedia

Prve letnje Olimpijske igre na tlu Južne Amerike, ukupno 31. po redu, počinju sutra u Rio de Žaneiru, uz učešće vise od 11.000 sportista iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Naravno, među njima je i Srbija, sa 103 sportiste i željom da se "napadne" rekordan broj medalja, što prema prognozama ne bi trebalo da bude problem, s obzirom na to da je dosadašnji rekord od četiri medalje (zlato, srebro i dve bronze) postavljen pre četiri godine u Londonu.

Srpski tim četvrti put pod tim imenom učestvuje na Igrama. Sve je počelo 1912. godine u Stokholmu, a posle perioda u Kraljevini Jugoslaviji, SFRJ, SRJ i SCG, Srbija se ponovo kao samostalna država pojavila u Pekingu 2008. godine.

"Mi smo došli kao tim, kao familija, da podržimo jedni druge i predstavimo zemlju na najbolji način. Svi ovde su vrhunski sportisti s fenomenalnim karijerama i uvek su davali sve od sebe. Ako budu tako nastavili, a siguran sam da hoće, ovo će biti uspešne Igre. Ne bih da prognoziramo, želim im da uživaju i da budu zdravi", rekao je na zvaničnoj konferenciji za mediji predsednik OKS, legendarni košarkaš Vlade Divac, osvajač dve srebrne olimpijske medalje tokom igračke karijere.

Foto: Kurir / Dado Đilas
Foto: Kurir / Dado Đilas

Najveći aduti srpskog tima u Riju svakako su najbolji teniser sveta Novak Đoković, zatim svetski i evropski šampioni vaterpolisti, atletičarka Ivana Španović, kajakaši Marko Novaković i Nebojša Grujić, rvač Davor Štefanek, strelci predvođeni Ivanom Maksimović i Andreom Arsović, ljubimci nacije košarkasi, košarkasice.......

"Svi smo na istom zadatku i u istom timu i uzbuđeni smo što ćemo se narednih nekoliko nedelja boriti za medalje. Privilegija je učestovati na OI, ja sam treći put na Igrama, u Pekingu sam osvojio bronzu, a u Londonu mi je izmakla medalja. Jednom u četiri godine možete da osetite jedinstvo svih sportista, 10.000 ljudi je u Olimpijskom selu, svi zajedno jedu, to je posebna stvar. Radujem se Igrama, to je jedan od najvećih ciljeva u godini i zlato bi bilo veliko dostignuće. Uvek igram srcem za svoju zemlju, OI su veće od svega, deo ste olimpijske porodice i radujemo se da vidimo kako ćemo da prođemo", poručio je Đoković.

Na Igrama u Riju sportisti će se takmičiti u ukupno 306 disciplina, u 28 sportova, među kojima su i ragbi 7, koji debituje na olimpijskom turniru i golf, povratnik posle 112 godina, odnosno posle 1904.

Sem u Riju, gde će se takmičenje odvijati na 33 borilišta, Igre će se održati u još pet gradova, preciznije fudbalski turnir, jer će se utakmice igrati i u Sao Paolu, Belo Horizonteu, Salvadoru, Braziliji i Manausu.

Ceremonija svečanog otvaranja počinje u 1 sat, u noći između petka i subote, zastavu Srbije nosiće Ivana Maksimović, osvajačica srebrne medalje u streljaštvu pre četiri godine u Londonu, a već u subotu popodne na borilišta izlaze srpski vaterpolisti, strelci, teniseri...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs