Parada šešira

Na Skadarliji održana međunarodna Šeširijada 2016: Učesnici iz svih krajeva sveta! (FOTO)

Manifestacija je počela defileom sa tamburaškim orkestrom, a učesnici su se takmičili za najlepši muški, ženski i dečiji šešir
Vesti
00:40h Autor:
Na Skadarliji održana međunarodna Šeširijada 2016: Učesnici iz svih krajeva sveta! (FOTO)
Foto: Fonet
1 / 11 Foto: Fonet

Juče je u Skadarliji otvoren međunarodni šešir fest "Šesirijada 2016", na kojem učestvuje više od 200 ljudi iz 15 zemalja.

Manifestacija je počela defileom sa tamburaškim orkestrom, a učesnici su se takmičili za najlepši muški, ženski i dečiji šešir. Ocenjivao se i najbolji starogradski, etno, diplomatski, poslovni, najmanji i najveći šešir.

"To je prava prilika da strance upoznamo sa našom istorijom i tradicijom", rekao je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da i naši građani mogu da se upoznaju kulturom Beograda i načinom kako se Skadarlija razvijala u 19. veku kada je Beograd pokušavao da iz jedne orijentalne varoši postane moderan evropski grad.

Najluđi šeširi na Rojal Askotu: Konjičke trke pale u drugi plan!

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Kako kaže, Skadarlija nije samo mesto na koje dolaze turisti, to je mesto naše istorije i kulture i mesto na kome su bili mnogi naši poznati pisci, od Đure Jakšića, Tina Ujevića, Mome Kapora i drugih.

"Sa pet kontinenata smo dobili šešire i takmičare. Ovako smo poslali i poruku da je Srbija gospodska i da je Beograd bio gospodski i da je uvek negovao modu, ali i kućno vaspitanje, jer se ranije nije moglo zamisliti da uđete u neki ugostiteljski objekat bez divnog šešira, odela i haljine. To je još od vremena Đure Jakšića", rekao je predsednik Društva Skadarlija Dragan Gligorijević.

On je dodao da u Šeširijadi učestvuju i takmičari iz Pariza, Beča, Venecije, Opatije, Ohrida i drugih. U žiriju za najbolji šešir bili su primadona Beogradske opere Milka Stojanović i glumac Toma Kuruzović.

Fotografije pogledajte u galeriji ispod!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs