Tuga do neba

Naježićete se od glave do pete: Sve što je ostalo od Valjevske Gračanice (FOTO)

Grupa građana se bunila i organizovala razne proteste, ali sada je već za ovaj manastir gotovo. Čak je i krst Valjevske Gračanice koji je ostao da viri iznad vode, na kraju nestao pod njom
Vesti 29.05.2016. - 22:11h Autor: Kurir
Foto: Facebook / Ваљевска Грачаница - Valjevska Gračanica

Manastir Valjevska Gračanica iz 13. veka potpuno je potopljen i pored svih apela nezadovoljnih građana.

 

Fotografija krsta iz vode izazvala je lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama. Meštani su ranije tvrdili kada je potapanje tek počelo da se noću iz praznog manastira koji je tada samo malo bio pod vodom, čuje pojanje.

 

Grupa građana se bunila i organizovala razne proteste, ali sada je već za ovaj manastir gotovo. Čak je i krst Valjevske Gračanice koji je ostao da viri iznad vode, na kraju nestao pod njom.

 

Brana je počela da se gradi 1987. godine sa turističkom namenom, a potom od 1992. godine, za potrebe akumulacije pijaće vode i vode za termoelektranu u Obrenovcu.

 

 

U međuvremenu, problem vodosnabdevanja je rešen tako da 2016. godine nema potrebe za branom. Pritom, detaljnim analizama naučnici i hidrogeolozi su dokazali da je ova brana opasna. Ta voda bi bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, te bi zagadila visokokvalitetne podzemne vode i sve najveće izvore Valjeva.

 

Takođe, seizmološke aktivnosti tla nisu praćene na valjan način, iako je to osnovno pravilo pri izgradnji brana.

 

Zemljotresi ili vojna intervencija bi mogli da sruše branu, što bi dovelo u veliku opasnost grad Valjevo koji je udaljen samo 10 km od brane i nalazi se na nižoj nadmorskoj visini (za čitavih 180 metara) od brane. Na taj način bi bio potopljen i sam grad svetih Justina Popovića i vladike Nikolaja Velimirovića.

 

Šta obući i kako se ponašati u poseti manastiru Ostrog: Mesto koje zrači mirom!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs