Strašno

Tuga do neba: Od Valjevske Gračanice vidi se samo krst (FOTO)

Svetinja iz 13. veka uskoro će biti potpuno potopljena
Vesti
12:56h Autor:
Foto: Facebook / Manastirvaljevskagracanica

Od svetinje iz 13. veka, Valjevske Gračanice, ostao je samo krst koji viri iz vode. Crkva će uskoro biti potpuno pod vodom i pored mnogih protesta, nastavilo se sa gradnjom brane. U subotu, 14. maja najavljen je litija ispred Vlade Srbije, deveta po redu.

Prema tvrdnjama meštana koji žive u blizini Valjevske Gračanice, noću se iz potopljenog i praznog manastira čuje pojanje. Brana je počela da se gradi 1987. godine sa turističkom namenom, a potom od 1992. godine, za potrebe akumulacije pijaće vode i vode za termoelektranu u Obrenovcu.

U međuvremenu, problem vodosnabdevanja je rešen tako da 2016. godine nema potrebe za branom. Pritom, detaljnim analizama naučnici i hidrogeolozi su dokazali da je ova brana opasna. Ta voda bi bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, te bi zagadila visokokvalitetne podzemne vode i sve najveće izvore Valjeva.

Takođe, seizmološke aktivnosti tla nisu praćene na valjan način, iako je to osnovno pravilo pri izgradnji brana. Zemljotresi ili vojna intervencija bi mogli da sruše branu, što bi dovelo u veliku opasnost grad Valjevo koji je udaljen samo 10km od brane i nalazi se na nižoj nadmorskoj visini (za čitavih 180 metara) od brane. Na taj način bi bio potopljen i sam grad svetih Justina Popovića i vladike Nikolaja Velimirovića.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...