Praznik Srpske pravoslavne crkve

Danas slavimo Mladence: Evo šta valja da uradite!

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života
Vesti
22:52h Autor:
Danas slavimo Mladence: Evo šta valja da uradite!
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići. Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u vikend pre. Kroz tradicionalnu kulturu taj praznik može da se poveže i sa Belom nedeljom, kada su svekrve tradiconalno izvodile snaje da ih prikažu svojoj zajednici, uvodile ih u crkvu ili u zajednicu udatih žena.

Od crkvenog praznika Svetih 40 mučenika je ostalo mešenje kolača - mladenčića, kojim se pored ukućana daruju i komšije i mladi bračni parovi. Običaj je da se na Mladence posećuju parovi koji su brak sklopili u godini pre i da se daruju.

Praznik Mladenci, koji proslavlja crkva, posvećen je četrdesetorici Sevastijskih velikomučenika i nema direktne veze sa načinom proslavljanja Mladenaca u našem narodu, ali na posredan način ima. Pošto se praznuje u vreme prolećne ravnodnevice i buđenja proleća, mladi bračni parovi, na prenosan način, treba da dobiju snagu i energiju vremena koje dolazi. Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu.

Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci.

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

A kako se prave mladenčići saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs