Slaba pozicija

Objavljen godišnji izveštaj o sreći: Srbija na 86. mestu!

Najsrećniji su stanovnici Danske, Švicarske, Islanda, Norveške, Finske, Kanade, Holandije, Novog Zelanda, Australije i Švedske
Vesti
03:50h Autor:
Objavljen godišnji izveštaj o sreći: Srbija na 86. mestu!
Foto: Shutterstock

Inicijativa Ujedinjenih nacija, Mreža rešenja za održivi razvoj (SDSN), objavila je godišnji izveštaj o sreći u svetu, uz koje je i lestvica zemalja na kojoj su zemlje poređane po tome koliko su njihovi građani srećni.

Lista je sastavljena na osnovu Gallup-ovog globalnog istraživanja u 157 država, a ispitanici su stepen sreće ocenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a deset najbolji mogući život.

Najsrećniji su stanovnici Danske, Švajcarske, Islanda, Norveške, Finske, Kanade, Holandije, Novog Zelanda, Australije i Švedske.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje mesto zauzela je Slovenija, koja je na 63. mestu sa ocenom 5,77. Slede Hrvatska na 74. mestu (5,48), Srbija na 86. (5,17), Bosna i Hercegovina na 87, a zatim Crna Gora na 88. mestu, sa ocenom 5,16.

Najnesrećnijih pet država na svetu su Burundi, Sirija, Togo, Avganistan i Benin.

Inače, svetski izveštaj o sreći odnosi se, između ostalog, na analizu sa područja ekonomije, psihologije, zdravlja, BDP-a po glavi stanovnika, očekivane životne dobi, percepcije korupcije i solidarnosti sugrađana.

Mudre misli srpskih duhovnika: Ovako se do sreće dolazi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs