Tuga

Voda guta Valjevsku Gračanicu: Svetinja stara 600 godina skoro potpuno potopljena (VIDEO)

Izgradnje brane otpočela je početkom septembra prošle godine, međutim, o izmeštanju crkve nije bilo nikakve reči više. I pored oglašavanja sveštenika i žitelja mesta u kome se crkva nalazi, niko od nadležnih nije reagovao
Vesti 08.03.2016. - 16:44h Autor: opanak.rs
Foto: Youtube Printscreen / Monah Antonije

Manastir Svetog Arhanđela Mihaila, poznatiji po imenu Valjevska Gračanica, u Tubraviću kod Valjeva, nastala je sredinom 15. veka. Smatra se da su manastir podigli Nemanjići.

 

Na mestu gde je nekada bio manastir, 1926. godine, na zalaganje episkopa Nikolaja Velimirovića, podignuta je skromna crkva.

 

Prvi pisani podatak o Gračanici ostavio je Joakim Vujić, 1826. godine, svedočeći da se u Gračanici gradi jedna nova crkva, a njeni osnovitelji su g. Vukosav Veselinovič i Miroslav Tomič, koji su: “sopstvenim njiovim iždivenijem ovu cerkvu sozidali, hram je cerkve svjati Mihael Arhangel”.

 

Zadužbina Svetog Ilije: Najstariji hrišćanski manastir u Iraku uništen do temelja

 

U oltarskom delu crkve naziru se tragovi starijeg životopisa u dva sloja, što pokazuje da je crkva podignuta jednim delom na temeljima starije srednjevekovne građevine. Na crkvi se nalazi zvono iz 19. veka.

 

Međutim, projektom izgradnje brane Stubo-Rovni crkva je ugrožena, a predloženo je bilo njeno izmeštanje.

 

Izgradnje brane otpočela je početkom septembra prošle godine, međutim, o izmeštanju crkve nije bilo nikakve reči više. I pored oglašavanja sveštenika i žitelja mesta u kome se crkva nalazi, niko od nadležnih nije reagovao.

 

Takav jedan odnos prema crkvi doveo je do toga da je ona sada gotovo potpuno potopljena. Na društvenim mrežama pojavljuju se uznemiravajuće slike manastira u koji prodire vode i preti da potpuno uništi ovu srpsku svetinju.

 

Lekovito ulje iz Manastira Rakovica: Čuda i isceljujuće moći Svetog Nektarija Eginskog

 

Takav jedan odnos prema crkvi doveo je do toga da je ona sada gotovo potpuno potopljena. Na društvenim mrežama pojavljuju se uznemiravajuće slike manastira u koji prodire vode i preti da potpuno uništi ovu srpsku svetinju.

 

Nezadovoljni odlukom odbornika o zaustavljanju punjenja brane Rovni, vernici su, noseći krstove i zastave Srbije, upali u zgradu opštine.

 

Za sada ostaje pitanje vremena kada će Valjevska Gračanica biti potpuno uništena. U više navrata se i monah Antonije javno obraćao Vladi za pomoć, a od srede stoji i ispred Vlade Republike Srbije na neprestanom protestu.

 

Bog vam neće oprostiti samo ovo: Najveći greh današnjice!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...