Opasnost za javno zdravlje

Zika virus se širi sve brže: SZO proglasila globalnu vanrednu situaciju

Po pitanju međunarodne zabrinutosti, Svetska zdravstvena organizacija je virus zika stavila u istu kategoriju kao i ebolu 2014. godine
Vesti 01.02.2016. - 21:11h
Foto: Thinkstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja virusa Zika, koji prenose komarci.

 

SZO je saopštila da virus zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svetu, zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

 

Kako je preneo BBC, SZO je virus zika stavila u istu kategoriju, po pitanju međunarodne zabrinutosti, kao i ebolu. Ovo je saopšteno posle kriznog sastanka SZO na kom su eksperti razmatrali da li bi međunarodne napore u cilju suzbijanja epidemije trebalo hitno pojačati.

 

U Srbiji trudnice bezbedne: Nema zabeleženih slučajeva zaraze Zika virusom

 

U razgovorima je učestvovalo 12 nezavisnih članova komisije, koji su stručnjaci u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

 

Prošlog četvrtka je generalni direktor SZO Margaret Čen rekla da je nivo uzbune "ekstremno visok", iako nema dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

 

SZO procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

 

Poslednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podseća američka agencija.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs