Stravični događaji

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta: Zločin koji se ne zaboravlja!

"Osudimo antisemitizam i napade na verske, etničke i druge grupe. Stvorimo svet u kojem se poštuje dostojanstvo, slavi raznolikost i gde je mir trajan", rekao je Generalni sekretar UN
Vesti
00:48h Autor:
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta: Zločin koji se ne zaboravlja!
Foto: Profimedia

Sećanje na Holokaust je moćno podsećanje na ono što može da se desi kada prestanemo da vidimo našu zajedničku humanost, napisao je Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, u poruci povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Generalni sekretar je pozvao sve da osude političke i verske ideologije koje usmeravaju ljude jedne protiv drugih.

"Osudimo antisemitizam i napade na verske, etničke i druge grupe. Stvorimo svet u kojem se poštuje dostojanstvo, slavi raznolikost i gde je mir trajan", rekao je Ban Ki Mun.

Ban Ki Mun je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata šest milion Jevreja sistematski ubijeno, i da su nacisti takođe ubijali Rome, političke zatvorenike, homoseksualce, osobe ometene u razvoju, Jehovine svedoke i sovjetske ratne zarobljenike.

Otišao u Aušvic da ga oslobodi, preživeo horor, mučki ubijen: Jeziv život hrabrog kapetana!

"Holokaust je bio ogroman zločin. Niko ne može da negira dokaze da se on dogodio. Sećanjem na žrtve i odavanjem poštovanja hrabrosti preživelih i onih koji su im pomogli i koji su ih oslobodili mi svake godine obnavljamo našu rešenost da sprečimo takve strahote i odbacimo gnusni mentalitet koji ih dozvoljava", napisao je generalni sekretar.

Ujedinjene nacije su formirane iz senke Holokausta i zločina Drugog svetskog rata da bi potvrdile veru u dostojanstvo i vrednost svake osobe i da podržale prava svih da žive u jednakosti i bez diskriminacije, rekao je generalni sekretar UN.

Ti principi su i danas važni, ukazao je on i dodao da ljudi širom sveta, uključujući milione onih koji beže od rata, progona i siromaštva i dalje pate zbog diskriminacije i napada.

Naša je dužnost da se setimo prošlosti i da pomognemo onima kojima smo sada potrebni", piše u poruci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs