Izmene zaakona

Bez izuzetka: U 2016. zabrana pušenja na svim javnim mestima!

Svaki kutak u kafićima i restoranima biće nepušački, a pušenje će biti dozvoljeno samo u letnjim baštama
Vesti
16:04h
Foto: Thinkstock

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji će u 2016. godini biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte.

 

Prema pisanju lista, svaki kutak u kafićima i restoranima biće nepušački, a pušenje će biti dozvoljeno samo u letnjim baštama.

 

"Pušači neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima", navodi list.

 

Sadašnjim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje bilo dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

 

Predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srmena Krstev rekla je da to više neće biti moguće na osnovu izmena Zakona koje bi trebalo da stupe na snagu tokom 2016. godine.

 

"Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima... napravili smo male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima pušenje biti dozvoljeno u posebnim prostorijama, s tim da će u njima moći da puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni", kazala je Krstev.

 

Biće zabranjena i proizvodnja slim cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.

 

Slavna doktorka otkriva: Šolja ovog čaja dnevno i nagon za pušenjem prestaje! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...