Stupa na snagu

Doživotna naknada za majke troje i više dece: Od 1. januara u Crnoj Gori!

Majke troje i više dece će prilikom dostavljanja dokumenata biti u obavezi da predaju izvode iz matične knjige rođenih dece, potvrdu o radnom stažu ili potvrdu o evidenciji na birou Zavoda za zapošljavanje
Vesti
08:34h
Doživotna naknada za majke troje i više dece: Od 1. januara u Crnoj Gori!
Foto: Thinkstock

Od 1. januara, majke troje i više dece koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža u Crnoj Gori, podnosiće zahteve za primanje doživotne mesečne naknade.

Majke troje i više dece će prilikom dostavljanja dokumenata biti u obavezi da predaju izvode iz matične knjige rođenih dece, potvrdu o radnom stažu ili potvrdu o evidenciji na birou Zavoda za zapošljavanje, kao i dokaz da nisu ostvarile pravo na penziju, prenose crnogorski mediji.

Naknadu će primati i nezaposlene majke koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, kao i roditelji i negovatelji lica sa posebnim potrebama, primaće doživotnu mesečnu naknadu.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je istakla da su Zakonom o dopunama zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti propisana dva nova prava.

Kada su lekari videli ovih 5 beba, nisu mogli da veruju svojim očima! (FOTO, VIDEO)

"Pravo na naknadu roditelju ili staratelju lica koje je korisnik lične invalidnine, kao i pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više dece“, istakla je Kovačević, prenosi Anadolija.

Naknadu roditelju ili staratelju može ostvariti jedan od roditelja ili staratelja koje brine o navedenom licu. Visina naknade biće 193 evra.

Zaposlene majke sa troje i više dece, koje imaju 25 ili 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mesečnu naknadu u iznosu od 40 ili 70 odsto prosečne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Prosečna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 477 evra. To znači da će majke sa troje i više dece primati po 333, odnosno 193 evra.

U cilju što bolje primene zakona, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je propisalo pravilnik, prema kojem će se rukovoditi centri za socijalni rad kada je u pitanju doživotna naknada za majke troje i više dece.

Mama iz Beograda o kojoj bruji ceo svet: Nećete verovati šta radi sa sinom! (FOTO)

Kovačević je istakla da je zakon "nejasan i konfuzan".

"Ovakav zakon nema ni jedna država u regionu. Ovakva vrsta stimulansa za rađanje dece se treba rešavati na drugačiji način. Ali Skupština je donela ovakav zakon, i Ministarstvo rada i socijalnog staranja će ga poštovati. Mi smo budžetom za 2016. godinu predvideli 13 miliona evra za ovu vrstu naknade, zato što ni do današnjeg dana ne znamo koliko žena će ostvariti ovo pravo“, istakla je Kovačević.

Direktorka Zavoda zapošljavanje Crne Gore Vukica Jelić istakla je da će sve jedinice Zavoda biti operativne prilikom prijema zahteva.

"Stranka će se obraćati sa zahtevom Centrima za socijalni rad, u kojima će navoditi da se nalazila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Nakon toga mi ćemo centrima za socijalni rad dostavljati potrebnu dokumentaciju“, kazala je Jelić.

Urnebesne ilustracije jedne mame: Kako zaista izgleda biti trudan, i život sa bebom! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs