U Skupštini Srbije

Obeležen Svetski dan osoba sa invaliditetom: Otvaranje Poglavlja 23 na proleće

U izradi je i nova strategija za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, budući da aktuelnoj ističe rok na kraju godine
Vesti
08:06h Autor:
Obeležen Svetski dan osoba sa invaliditetom: Otvaranje Poglavlja 23 na proleće
Foto: Ilustracija / Thinkstock

U Skupštini Srbije danas je obeležen Svetski dan osoba sa invaliditetom, a tom prilikom je poručeno da će Poglavlje 23, koje se u najširem mogućem smislu bavi ljudskim pravima, pa samim tim i pravima manjinskih i ranjivih grupa, biti otvoreno na proleće.

"Naš zakonodavni okvir je u tom smislu veoma dobar", rekla je direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković, dodajući da je u tom smislu bitno i Poglavlje 19, koje se bavi socijalnom politikom i zapošljavanjem.

To poglavlje se, prema njenim rečima, nalazi u fazi pripreme za otvaranje, pa će u narednom periodu biti jasnije u kom periodu će biti otvoren i da li će biti određenih merila za njegovo otvaranje.

Besplatno internet znanje: Vikimedija proslavlja 10 godina u Srbiji!

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladimir Pešić izjavio je da je u prethodnom periodu urađeno dosta na poboljšanju zakonodavnog okvira u zaštiti osoba sa invaliditetom. Najavio je da će u skupštinsku proceduru uskoro stići dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koje će omogućiti potpisivanje faksimilom osoba sa invaliditetom čiji ih invaliditet sprečava sa se potpisuju.

Takođe, najavio je i rad na izradi nove strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, budući da aktuelnoj ističe rok na kraju godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs