Posle mnogo vremena

Najpoznatija atrakcija u Rumuniji menja vlasnika: Prodaje se Drakulin dvorac!

Zamak Bran je jedna od najpopularnijih turističkih atrkacija u Rumuniji i čuva brojne umetnine i predmete koji svedoče o slavnoj istoriji ovih prostora, poput, recimo, nameštaja i predmeta iz narodne radinosti iz kolekcije Marije od Edinburga
Vesti
13:22h Autor:
Najpoznatija atrakcija u Rumuniji menja vlasnika: Prodaje se Drakulin dvorac!
Foto: Profimedia

Srednjovekovno utrvđenje u Brašovu i rumunski nacionalni spomenik kulture uskoro će promeniti vlasnika.

Čuveni zamak Bran, poznat kao "Drakulin zamak", iako nema gotovo nikakve dodirne tačke s Vladom Cepešom, mogao bi uskoro biti prodat za 80 miliona američkih dolara, piše Smitsonijanmag.

Ovaj portal prenosi pisanje britanskog Telegrafa, koji ističe da trenutni vlasnici su poodmaklim godinama i žele da neko udahne novi život ovom mestu.

Zamak Bran je jedna od najpopularnijih turističkih atrkacija u Rumuniji i čuva brojne umetnine i predmete koji svedoče o slavnoj istoriji ovih prostora, poput, recimo, nameštaja i predmeta iz narodne radinosti iz kolekcije Marije od Edinburga.

Najveća tajna današnjice: Italijansko selo koje ne postoji! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvo utvrđenje - napravljeno od drveta - podignuto je na ovom mestu početkom XIII veka, kada je tevtonskim vitezovima zatrebalo utvrđenje na ulazu u klanac između Transilvanije i Vlaške. Sam zamak Bran prvi put se u istorijskim izvoprima pominje 1377. godine, kada je Lajoš I Anžujski dopustio Saksoncima u Brašovu da podignu kamenu citadelu.

Iako ima bogatu istoriju i zanimljivu arhitekturu, ovaj zamak je najpoznatiji jer se povezuje s Vladom Cepešom. Štaviše, mnogi ga nazivaju "Drakulinim zamkom" uprkos tome što čuveni vlaški knez najverovatnije nikada nije ni kročio u njegove prostorije.

Reč je o tome da mnogi veruju da je Brem Stoker, autor romana Drakula, zamislio Bran kao mesto s kog vlada Cepeš, ali nema dokaza da je Stoker uopšte znao za postojanje ovog zamka. Ipak, u njemu možete videti zanimljivu postavku o vlaškom knezu kao istorijskoj ličnosti, ali i jednu vezanu za Stokerovo viđenje ovog vladara.

Atrakcija u Bugarskoj: Potopljena crkva svakog proleća izranja iz vode! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs