Pravoslavna crkva slavi

Đurđic, praznik prenosa moštiju Svetog Georgija: Prvi u redu svetih ratnika!

Sveti Georgije koji je, kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine
Vesti 15.11.2015. - 22:32h Autor: Wikipedia
Foto: Wikipedia / File Upload Bot (Eloquence)

Praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat kao Đurđic, biće obeležen sutra u hramovima Srpske pravoslavne crkve i kao krsna slava mnogih porodica. Đurđic je jedna od najčešćih slava, a crkva ga pominje kao borca za hrišćastvo i velikomučenika.

 

Sveti Georgije koji je, kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine.

 

Propovedao je novozavetnu veru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica je preminula pre izvršenja carske naredbe.

 

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem, ubija aždaju koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

 

Ukleta crkva Svetog Georgija: Bizarno mesto zatvoreno već 40 godina (FOTO, VIDEO)

 


 

U pravoslavnim manastirima sveti Georgije je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

 

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje - kao praznik prenosa moštiju svetitelja (Đurđic) i 6. maja (23. aprila po kalendaru SPC) kada se obeležava dan njegove smrti (Đurđevdan).

 

U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obeležen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovedne praznike iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

 

Na liturgijama u hramovima pominju se stradanja svetog Georgija, čije su mošti po želji samog svetitelja prenesene iz Nikomidije u Lidu palestinsku, u hram njemu posvećen. U vreme cara Konstantina hrišćani su sazidali hram svetom Đorđu u Lidi Palestinskoj, a prilikom osvećenja hrama, prenete se u i njemu sahranjene mošti sveca.

 

Slavska tradicija: Kako da spremite savršeno žito na starinski način! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...